Stručnjaci upozoravaju: Ovim bi potezom "Mein Kampf" mogla postati najopasnija knjiga na svijetu

Foto: Guliver Image/Getty Images; Wikipedia

ČIM JE stigla vijest da će krajem ove godine Hitlerova knjiga "Mein Kampf" biti oslobođena autorskih prava u Njemačkoj, počele su burne rasprave o tome što će taj potez konkretno značiti za samu knjigu, ali i javnost, s obzirom na činjenicu da će uskoro bilo tko moći objaviti svoja izdanja ove knjige u Njemačkoj.

"Ne zaboravimo da su nacisti od te, uglavnom nečitljive knjižice, koja je pola sastavljane od memoara, a pola od čiste propagande, praktički napravili centralni stup ideologije Trećeg Reicha", upozorava stručnjak Stephan Kellner iz Bavarske državne knjižnice, prenosi National Geographic, dok John Murphy, unuk autora koji je prvi u cijelosti preveo Hitlerovu "Borbu" na engleski, 1936. godine, o tome misli sljedeće: "Ljudi su podcijenili moć ove knjige i zato postoji opravdan razlog zbog kojega se mora razmotriti ovu odluku; postoji velika opasnost od pogrešne interpretacije".

Hitler je knjigu "Mein Kampf" napisao 20-tih godina prošlog stoljeća, a pisanje je započeo u zatvoru gdje je završio 1923. godine zbog izdaje nakon neuspješnog puča i isticanja svojih rasističkih i antisemitskih stavova. Kada je došao na vlast knjiga je postala nacistički manifest i izdana je tada u 12 milijuna kopija. Nakon njegova pada, bavarske su vlasti preuzele autorska prava na knjigu i osigurale njeno tiskanje "pod posebnim okolnostima", no u prosincu ove godine ta prava istječu.

"Ovim bi potezom to mogla postati najopasnija knjiga na svijetu. Kada kontrola nad izdavanjem prestane, tko zna što se može dogoditi. Neonacisti su problem, kao i opasnost u pogrešnog tumačenja ako stvar nije stavljena u pravi kontekst", upozorava Murphy.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.