U Francuskoj nikud bez alkotesta: Ako napušete previše, automobil se neće pokrenuti!

U FRANCUSKOJ je usvojen zakon prema kojem vozači svih motornih vozila moraju imati sa sobom uređaj za alkotestiranje! To se ne odnosi samo na vozače automobila, već čak i na motocikliste. Time se Francuzi nadaju osvijestiti naciju po pitanju opasnosti vožnje u alkoholiziranom stanju i smanjiti broj nesreća uzrokovanih vožnjom u pijanom stanju.

Dozvoljena zakonska granica u Francuskoj je 0,5 promila alkohola u krvi, a prema statističkim podacima alkohol je kriv za čak 31 posto prometnih nesreća. Francuske vlasti se ovim potezom nadaju smanjiti tu crnu brojku.



Zakon na snagu stupa 1. srpnja 2012. godine, a kako prenose francuski mediji, s primjenom bi se ipak moglo pričekati do 1. studenog 2012. godine kako bi se svi mogli pripremiti za njega, jer ne kači samo Francuze, već i sve one koji voze kroz Francusku, makar bili samo na proputovanju kroz zemlju. Kazna za one koji se ne budu pridržavali zakona iznosi 11 eura. Uređaje za jednokratno alkotestiranje moći će se kupiti na svim ulazima u zemlju, kao i u barovima, noćnim klubovima te na benzinskim postajama.

Zanimljivo je i kako će svi novoproizvedeni automobili imati ugrađene uređaje za alkotestiranje koji vam neće dozvoljavati da upalite motor automobila ukoliko prelazite zakonski limit alkoholiziranosti. U sve ostale automobile takvi će uređaji biti ugrađeni do sredine 2015. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.