Važno otkriće: Zadarski arheolozi istražuju rimski brodolom iz prvog stoljeća

U suradnji s kolegama sa Strojarskog fakulteta iz Zagreba, zadarski arheolozi nedaleko od otoka Silbe provode hidroarheološko istraživanje na rimskom brodolomu iz prvog stoljeća.
Istraživanje je počelo prije nekoliko dana, ali nije prvo na tom lokalitetu. Do sad su već pronađene brojne amfore, kao i dijelovi keramike.

"Sada radimo na rimsko dobnom brodolomu, brodolomu dakle iz rimskog vremena iz otprilike sredine prvog stoljeća, koji je dolazio negdje s prostora istočnog Mediterana", ističe voditelj istraživanja i ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar Smiljan Gluščević. Brod je imao osnovni teret amfora koje su proizvedene negdje na istočnom Mediteranu, kao i nekih koje su unikatne.

"Jedna od njih je recimo sa Rodosa u kojima se prevozilo čuveno rodosovo vino i ove prve amfore koje su činile teret broda su najpoznatije rimske amfore na zapadnom Mediteranu u prvom stoljeću. Imamo još jednu iz prijašnjih kampanja unikatnu. Cijeli niz drugih predmeta od spojnica, brončanih spojnica broda, 50-ak rebara, unutarnje i vanjske oplate, kao i nekih brončanih posuda, cijevi, možda od brodske pumpe i tako dalje", kaže Gluščević.

Specifičnost je da je brod nosio na palubi i teret nepravilnog kvadratnog kamena, dodaje Gluščević.
"Ne znamo čemu je taj kamen služio, ali u svakom slučaju, to je prvi teret nekog broda koji je na palubi imao i neobrađeni kamen. Po analizama koje su napravili kolege sa Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu, radi se o vrsti vapnenca koji je mogao bi donesen sa različitih destinacija i Jadrana, ali i malo šire, ali isto tako u blizini otoka Silbe, u blizini koje je ovaj brod sredinom prvog stoljeća potonuo", pojašnjava Gluščević.Istraživanje na ovom lokalitetu trajat će još nekoliko dana, a nakon toga se nastavlja na drugoj, svega stotinjak metara udaljenoj lokaciji.

"I ovaj put brodoloma iz sredine ili druge polovice 17. stoljeća, dakle nekog venecijskog vjerojatno naoružanog trgovačkog broda gdje smo prije tri godine radili samo dva dana i pronašli zaista zanimljiv materijal", naglasio je Gluščević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.