Zašto se pet dana nakon nesreće još uvijek ne znaju svi detalji oko smrti Dolores Lambaše?

Foto: Index/PU Brodsko-Posavska/Hina/Facebook, YouTube

IAKO je već pet dana prošlo od strašne prometne nesreće u kojoj je glumica Dolores Lambaša izgubila život, javnosti još nisu poznati svi detalji oko nesreće.

Ne zna se brzina kojom je Stojan Matavulj upravljao Nissanom varaždinskih registracijskih oznaka, ali ni rezultati njegovog toksikološkog nalaza koji će pokazati je li u trenutku nesreće bio u alkoholiziranom stanju. Taj je podatak za istragu vrlo bitan jer će eventualna alkoholiziranost determinirati moguće kazneno djelo i kaznu koju bi Matavulj mogao dobiti.

Kako saznajemo, ovo najviše muči prijatelje pokojne glumice koji su šokirani činjenicom da rezultati toksikološkog nalaza nisu objavljeni ni pet dana nakon kobne nesreće.

"Detaljni toksikološki nalaz gotov je kroz nekoliko sati"

"Policija je svoj dio posla obavila. Uzeti su uzorci koji će pokazati je li gospodin Matavulj vozio u alkoholiziranom stanju. Oni su dati na analizu, a kaznena prijava prosljeđena je Općinskom državnom odvjetništvu", rekla nam je Kata Nujić, glasnogovornica PU uprave brodsko - posavske, ne navodeći na kojem mjestu su Stojanu Matavalju uzeti uzorci.

Kako nam je rekla jedna liječnica koja je željela ostati anonimna, uobičajena praksa kod ovakvih nesreća je da se alkotest napravi na licu mjesta, osim ako je osoba u stanju velikog šoka ili ima teže ozljede. Tada se krv vadi u bolnici gdje se radi detaljni toksikološki nalaz koji je gotov kroz nekoliko sati.


 
Tijekom jutra kontaktirali smo osobe zadužene za ovaj slučaj koji se u Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu vodi pod oznakom predmeta KDO 587/13. Iako smo nekoliko puta inzistirali na tome da saznamo rezultate toksikološkog nalaza Stojana Matavulja, taj podatak nismo dobili jer su nas iz policije upućivali na Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu gdje smo naišli za zid šutnje.

"Radimo što brže možemo"

Predmet vodi zamjenik Općinskog državnog odvjetnika u Slavonskom Brodu Predrag Prevolšek, koji nam je rekao da se tek jutros vratio s Lastova i da se cijelom slučaju nije uspio dovoljno posvetiti. Spis je, kako kaže dobio, no kako ga je letimično pogledao, nije siguran da se u njemu nalazi i sporni toksikološki nalaz Stojana Matavulja.

"Shvatite me, nisam izvršio uvid u spis. Čitav je postupak još u tijeku i radimo što brže možemo na ovom predmetu. I da imam podatke koje tražite od mene, ne mogu vam ih dati", kaže Prevolšek.

Njegov šef, vršitelj dužnosti Općinskog državnog odvjetnika Egon Ljubičić u telefonskom nam je razgovoru rekao da su dokazne radnje još uvijek u tijeku. "Rade se određene dokazne radnje i kad dođe do okončanja postupka, dakle podizanja optužnice ili odbacivanja iste protiv gospodina Matavulja, moći ćemo vam kazati informacije koje tražite. One će se naći i na internetskim stranicama DORH-a. Mi ovu prometnu nesreću tretiramo kao i svaku drugu, i nadamo se da će sve dokazne radnje u što kraćem roku biti završene. To može biti za petnaest dana, ali i za mjesec - dva. U svakom slučaju, javnost će pravovremeno saznati sve što je zanima, a na nama je sad da svoj posao obavimo najbolje što možemo, i u zakonskim rokovima", kaže Ljubičić.

Kako saznajemo, prometno vještačenje na vozilima koji su sudjelovali u nesreći, još nije zatraženo, a njega će najvjerojatnije napraviti prometni vještak Darko Konjević. Time će se utvrditi je li Stojan Matavulj prekoračio brzinu, ali i je li pokojna Dolores u trenutku nesreće bila vezana. Konjević smatra kako nije sporno mjesto kontakta sudara dvaju automobila budući da postoje određeni tragovi.

Glumica nije bila vezana?

"Nesreća se dogodila na sličan način kao i ona u kojoj je sudjelovao Toše Proeski. Moram kazati da se ovakve nesreće, sustizanje vozila na istoj prometnoj traci, ne moraju nužno dogoditi vozačima koji su pod utjecajem alkohola, iako je zapravo sve moguće. Mi ćemo nastojati utvrditi brzinu kojom se vozilo kretalo, a do nje ćemo doći pomoću intenziteta oštećenja na vozilima te prema materijalnim tragovima na mjestu sudara i zaustavljenog položaja vozila", kaže Konjević koji je izrazio sumnje u to da je Dolores Lambaša bila vezana.

"Čujte, ne sjećam se da je netko uspio ispasti iz automobila, a da je bio vezan. Nissan u kojem se nalazila Dolores, ima pirotehnički pojas s ampulom na dnu. U slučaju sudara ona se kandžama zarine u pojas. Ako on nije korišten, tada će ostati u okomitom položaju bez mogućnosti ponovnog povlačenja i mi ga čak nožem moramo odrezati. No, ako je bio korišten, ostane u povučenom položaju kakav je bio u trenutku korištenja. Dakle, vještačenjem će se sve to utvrditi. Vozači ovih dvaju automobila prošli su s lakšim ozljedama što upućuje na to da su bili vezani", zaključio je Konjević.

Dolores Lambaša preminula je prošle srijede od posljedica teške hrvatska prometne nesreće koja s dogodila na autocesti A3 kod Velike Kopanice, sto metara prije ulaska na Slavoniku. Policijska uprava Brodsko-posavska tada je izdala priopćenje u kojem stoji da je do prometne nesreće došlo nakon što je vozač osobnog automobila Nissan (VŽ registracijskih oznaka) zbog ne držanja dovoljnog razmaka udario u stražnji dio osobnog automobila Polo (SB registracijskih oznaka) kojim je upravljao 40-godišnjak. Oba vozila su nakon udara sletjela s kolnika, prevrnuvši se na krov na travnatoj površini, a glumica je u nesreći zadobila teške ozljede unutarnjih organa te izgubila puno krvi.

Policijski su službenici protiv Stojana Matavulja koji je upravljao Nissanom podnijeli kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu zbog sumnje u kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.