Žena godine nosi teške ožiljke iz djetinjstva: Osakatili joj genitalije i pokušali je udati za 47 godina starijeg muškarca

Foto: Guliver Image/Getty Images

WARIS DIRIE proživjela je vrlo teške trenutke u djetinjstvu, no to je nije spriječilo da postane iznimno uspješna kao odrasla žena.

Prije 16 godina, 1997., obznanila je svijetu priču o svom mukotrpnom djetinjstvu u Somaliji. Još kao djevojčici odrezali su joj klitoris u maniri tamošnjeg običaja, a mnoge je protekle godine provela u borbi protiv te prakse. Sada joj je trud priznat u obliku nagrade za Ženu godine, piše Daily Mail.

Dok joj je bilo samo 13 godina pokušali su je udati za 60-godišnjeg muškarca te joj je jedina opcija da izbjegne takvu sudbinu bio bijeg u Mogadish gdje je imala rodbinu. Zatim se k daljnjim rođacima preselila u London gdje je radila u lokalnom McDonald'su sve dok je 1990-ih nije angažirao modni fotograf. Otad je kao model snimila nekoliko reklama za Chanel te se pojavila u filmu o Jamesu Bondu.

No, slava i osobni uspjeh nisu joj uspjeli otkloniti ružna sjećanja na rodnu Somaliju. "Nisam mogla prospavati još jednu noć znajući što se događa s tim jadnim djevojčicama tamo", pomislila je prije no što je 1997. izašla sa svojom pričom u javnost.



Danas je Dirie specijalni ambasador UN-a, a osnovala je vlastitu zakladu Pustinjski cvijet koja nastoji zaštititi djevojčice od strašnog zahvata na genitalijama kojeg je i sama bila žrtva.

Vjeruje se kako je zahvat, skraćenim nazivom FGM (female genitalia mutilation), obavljen na više od tri milijuna žena diljem svijeta od kojih su većina stanovnice istočnoafričkih zemalja poput Ugande, Kenije i Somalije, no čak i u razvijenijem dijelu svijeta ne izostaje ta praksa: vjeruje se kako u Velikoj Britaniji 66 tisuća žena pati od posljedica tog bizarnog zahvata koji nema nikakve veze s bilo kakvim medicinskim razlozima, a može uzrokovati razne infekcije, nevjerojatnu bol i komplikacije pri rađanju.

Dirie, autorica bestsellera na temu FGM-a, tvrdi kako nikad neće odustati od te borbe i vjeruje da je uspjeh moguć ukoliko se dovoljno medijskog prostora posveti borbi protiv tog problema. Presretna zbog imenovanja Ženom godine, izjavila je: "Ne mogu sad odustati kad sam blizu svog cilja. Morate ustrajati sve dok jednog dana vaša borba ne dostigne svoj cilj, tek tada je kraj".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.