Znanstvenici dokazali pokusom: Oreo keksi izazivaju ovisnost jednako kao kokain

Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVAČI s koledža u Connecticutu pronašli su dokaz da popularni Oreo keksi, barem za laboratorijske štakore, jednako izazivaju ovisnost kao i kokain.

Jamie Honohan, voditelj tima zaslužnog za realizaciju studije, temeljio je istraživanje na utjecaju hrane bogate mastima i šećerom na ljude slabijeg imovinskog statusa. "Htio sam proučiti ljudsko ponašanje i motivaciju kad je u pitanju hrana. Oreo kekse odabrali smo iz nekoliko razloga: najdraži su keksi američke populacije, primamljivi štakorima, ali i zato jer reklamiranje proizvoda bogatih šećerom i mastima ciljaju na društva slabijeg socioekonomskog statusa", rekao je Honohan.

Stoga su napravili labirint. Na jednoj njegovoj strani štakorima su ponuđeni Oreo keksi, a na drugoj keksi od cjelovitih zrna riže. Očekivano, svi su štakori pohrlili prema Oreo keksima te ih čak, poput većine ljudi, rastavili i prvo pojeli središnji namaz, piše Gawker.

Rezultat su znanstvenici usporedili s onima slične studije u kojoj je na jednom kraju labirinta štakorima ubrizgavan kokain ili morfij, a na drugom slana otopina. Pokazalo se da su oni štakori koji su "poludjeli" za Oreo keksima jednaku količinu vremena proveli na na strani labirinta na kojoj su se nalazili keksi, kao i na onoj na kojoj ih je čekao kokain.

Otkriće koje još više zabrinjava jest to što su Oreo keksi aktivirali znatno više neurona nego kokain ili morfij, pa su stoga znanstvenike potakli na zaključak da brza i slatka hrana izuzetno lako izaziva ovisnost kod štakora, a pretpostavlja se da ništa drugačije nije ni kod ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.