Zuckerberg obećao donirati 120 milijuna dolara: Kome odlazi njegov novac?

Foto: Facebook

VLASNIK Facebooka Mark Zuckerberg i njegova supruga Priscilla Chan donirat će 120 milijuna dolara siromašnim školama u okrugu San Francisca i San Josea.

Bračni par najavio je donaciju u kolumni koju su zajedno napisali za San Jose Mercury News. "Najinovativnija zajednica na svijetu ne bi smjela biti dom siromašnim javnim školama", napisali su.

2010. godine Zuckerberg je donirao 100 milijuna dolara za javne škole u Newarku: "Puno posla koji smo započeli u Newarku još uvijek traje. Newark sada ima vodeći profesorski ugovor u zemlji".

Najava nove donacije stigla je samo tjedan dana nakon što je New Yorker preispitao donaciju Newarku, školski sistem i probleme s reformom obrazovnog sustava.

Autor članka, Dale Rusakoff, piše kako par još uvijek nije ostvario neke donacije koje su obećali: "Skoro sve od Zuckerbergovih 100 milijuna dolara je potrošeno ili namijenjeno. On i Chan dali usmjerili su skoro milijardu dolara fundaciji Silikonske doline za neodređene darove, ali nisu nastavili s reformama u ostalim školskim okruzima, kao što je planirano".

Dodaje kako je postojeći školski sustav pokušao "usisati" što više tog budžeta zapošljavanjem konzultanata i plaćanjem administrativnih troškova: "Postojala je zdjela sa zlatom, ali ona nije došla do učenika".

Novih 120 milijuna filtrirat će se tijekom sljedećih pet godina kroz organizaciju "Startup: Education". "Ovo je samo mali korak prema promjeni koju moramo postići u našoj zajednici i našoj zemlji, ali i novi korak na putovanju na kojem planiramo provesti ostatak svog života", zaključio je bračni par Zuckerberg.
 

Pročitajte više