A neke uopće nisu proste: Pakistan zabranio 1100 engleskih riječi u SMS porukama

PREMA novoj zakonskoj uredbi koju je izdao odjel za telekomunikacije pakistanske vlade, tamošnji teleoperateri će morati blokirati čak 1700 spornih riječi koje će korisnici htjeti koristiti u SMS porukama.

Od toga 1100 riječi otpada na engleske izraze, a 600 ne riječi iz lokalnog urdu jezika. Iako pakistanska vlada ovo tumači potrebom za suzbijanjem spam SMS-ova, jasno je kako je zapravo riječ o pokušaju konzervativnih vlasti da suzbiju "duh amerikanizacije" i pretjeranog liberalizma kod mladih.

Filtriranje bi moglo ugroziti mrežne servise teleoperatera

U Pakistanu su svojevremeno bili blokirani i Facebook i YouTube, a neki servisi i danas su pod paskom zbog objave karikatura Muhameda. Zabranjeno je i nekoliko tisuća web stranica s pornografskim sadržajima.

"Tehnička provedba ovog zakona mogla bi stvoriti velike probleme u radu teleoperatera, jer bi sustavi ovako kompleksnog filtriranja mogli ugroziti mrežne servise", kazao je za AFP predstavnik jednog pakistanskog teleoperatera. Naglasio je i kako bi korisnici mogli biti izloženi neugodnostima ukoliko ne budu mogli isporučivati poruke zbog korištenja zabranjenih riječi.

Sporni čak i Isus Krist, tampon, laser i Budweiser

Većina termina na crnoj listi odnosi se na proste riječi i psovke, ali ima i velik broj onih koje se baš i ne mogu svrstati u tu kategoriju. Tako pakistanske vlasti smatraju kako je neprimjereno u dopisivanju s nekim spomenuti termine Jesus Christ, Budweiser, Trojan, condom, tampon, looser, red light, lotion, devil, sniper... Koji su se sve izrazi našli na meti pakistanskih vlasti možete pogledati OVDJE.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.