"Abdikacija" u Srbiji: Petar Karađorđević (42) odrekao se prijestolja koje ne postoji

Foto: Press

IZ SRBIJE stižu zanimljive vijesti - Petar Karađorđević, najstariji sin princa Aleksandra Karađorđevića, potpisao je abdikaciju u korist mlađeg brata Filipa Karađorđevića. Petar Karađorđević potpisao je odluku o "abdikaciji" jučer u Španjolskoj, a danas su Karađorđevići srpsku javnost obavijestili o njegovoj odluci.

Petar Karađorđević (42) smatra da titulu nasljednika treba nositi Karađorđević koji živi u Srbiji, a to je njegov mlađi brat Filip, koji se prije nekoliko godina oženio slikaricom Danicom Marinković.

"U interesu dinastije je da princ nasljednik sa svojom obitelji živi u Srbiji, među našim narodom. A moj brat kraljević Filip je svoj život i život svoje porodice vezao za našu domovinu, u kojoj se nakon devet desetljeća rodio i prvi muški član dinastije Karađorđević, nasljednik mog brata, kraljević Stefan", napisao je, između ostalog, Petar u "abdikaciji".

WTF?

Vijest o abdikaciji bila bi velika da srpsko prijestolje uopće postoji.

Ako niste baš upoznati s povijesnim događajima, dozvolite da vam pokušamo objasniti. Dakle, trenutno najstariji član dinastije Karađorđevića, Aleksandar, rođen je u Londonu 1945. godine, nakon što su Karađorđevići protjerani s tla Jugoslavije. Rođen je kao sin prognanog kralja Petra II., a da bi postao zakonski nasljednik, Velika Britanija je hotel u kojemu je rođen na jedan da proglasila tlom Kraljevine Jugoslavije.

Budući da je monarhija službeno ukinuta tek 29. studenog 1945., Aleksandar se rodio kao princ prijestolonasljednik.

Na tlu bivše Jugoslavije nije bio sve do 1991. godine, ne govori srpski jezik, ali nakon raspada zemlje žarko je želio da Srbija ponovno postane monarhija i da sjedne na prijestolje. Iako nakon abdikacije Petra II. po međunarodnome pravu Karađorđevići više nemaju pravo na prijestolje, oni praktički glume kraljevsku obitelj Srbije.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.