AI slika Pape je zabrinula stručnjake: "Ovo je prijetnja demokraciji"

Foto: Twitter

AKO ste posljednjih tjedan dana bili na internetu, niste mogli propustiti fotografiju pape Franje u ogromnom bijelom skafanderu. Fotografija koju je napravila umjetna inteligencija brzo je postala viralna, a mnogi nisu mogli dokučiti radi li se o stvarnoj fotografiji ili deepfakeu.

Papa u skafanderu je zabrinuo stručnjake koji smatraju da bi umjetnom inteligencijom moglo nastajati nešto puno gore od bezazlenih internetskih šala.

U razgovoru za CNN tehnološka stručnjakinja Sinead Bovell objasnila je zašto nešto poput slike Pape u velikoj pufer-jakni predstavlja prijetnju.

"Mislim da je postalo tako viralno ne samo zato što je nekima bilo smiješno već zato što većina ljudi nije mogla reći da je lažno. Godinama znamo da slike generirane umjetnom inteligencijom predstavljaju prijetnju demokraciji i društvima u svijetu u kojem ne možemo razlikovati stvarno od lažnog.

Taj svijet je ovdje, svijet u kojem slike i videi možda više nisu sinonimi za istinu", kaže.

"Prvi slučaj masovnog dezinformiranja"

"Postoje mnoge društvene implikacije i ova tehnologija postala je dostupna svima koji imaju pametni telefon. Samo nekoliko trenutaka smo udaljeni od plivanja u moru informacija u kojima zapravo ne možemo razlučiti što je stvarno, a što nije", zaključuje Bovell.

Dodaje da ne postoji rješenje za otkrivanje onog što je stvorila umjetna inteligencija, a što je zapravo stvarno, objašnjavajući da bi to bila igra mačke i miša.

Novinar Ryan Broderick slučaj Pape u skafanderu je nazvao prvim stvarnim slučajem dezinformiranja umjetne inteligencije na masovnoj razini i priznao da ga je u početku prevarila slika koju je generirala umjetna inteligencija.

"Kada ne možete vjerovati dokazima vlastitih očiju i ušiju zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, može biti teško znati je li ono što gledate stvarno ili nije", rekao je.

Pročitajte više