Aktivisti napali Djevojku s bisernom naušnicom, jedan zalijepio glavu za sliku

Screenshot: Twitter

KLIMATSKI aktivist zalijepio je u četvrtak glavu za slavnu sliku Djevojka s bisernom naušnicom u muzeju u Den Haagu, ali remek-djelo nije oštećeno, objavilo je osoblje muzeja.

Drugi aktivist zalijepio je ruku za zid pored slike nizozemskog majstora Jana Vermeera iz 1665. i bacio na nju nepoznatu tekućinu, izvijestio je muzej Mauritshuis. Videosnimke na društvenim mrežama prikazuju dvojicu muškaraca uz slavni portret, odjevene u majice na kojima piše Just Stop Oil (Zaustavite naftu).

"Policija je dobila dojavu i uhitila troje ljudi. Stanje slike analizira naš restaurator. Nasreću, remek-djelo je bilo zaštićeno staklom i nije oštećeno", kažu u muzeju. 

Aktivisti su već napadali slike Vincenta van Gogha i Claudea Moneta

Na snimci koju je nizozemski muzej objavio u četvrtak, jedan od muškaraca kaže: "Kako se osjećate kada vidite da se nešto predivno i neprocjenjivo uništava pred vašim očima? To je isti osjećaj kada vidite kako se uništava naš planet". Nizozemska policija je objavila da je u muzeju uhitila troje ljudi, ali pojedinosti nije navela.

Do najnovijeg prosvjeda došlo je dva tjedna nakon što su aktivisti bacili juhu na Suncokrete Vincenta van Gogha u londonskoj Nacionalnoj galeriji. I ta je slika bila zaštićena staklom. 

Prije nekoliko dana aktivistice za klimatske promjene bacile su pire krumpir na poznatu sliku Claudea Moneta vrijednu 110 milijuna dolara. Dvije članice njemačke udruge Letzte Generation (Posljednja generacija) danas su gađale vrijedno umjetničko djelo pod nazivom Les Meules u muzeju Barberini u Potsdamu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.