Amerikanac bio na slavonskoj svadbi: "Traje cijeli dan, a hrana ne prestaje dolaziti"

Screenshot: TikTok

Gabriel Cordona protestantski je pastor koji je iz SAD-a s obitelji došao u Osijek. Na TikToku je ispričao svoje iskustvo s hrvatskim vjenčanjem na kojem je nedavno bio te koji su ga običaji iznenadili.

Mladoženju je upoznao prije godinu i pol

"Isprva nisam znao što očekivati. Nikada nisam bio pozvan na hrvatsko vjenčanje, a znao sam da će ovo biti djelomično tradicionalno, ali i drugačije, jer su me zamolili da vodim njihovo vjenčanje na otvorenom", ispričao nam je Gabriel.

Mladoženju je upoznao prije godinu i pol preko TikToka. "Primijetili smo da imamo ista uvjerenja te smo postali prijatelji. Htio se krstiti pa je došao iz Osijeka u Dubrovnik da bi se krstio u Jadranskom moru. Bilo je to nevjerojatno iskustvo", prisjetio se. Ubrzo nakon toga ga je pitao želi li voditi njegovo vjenčanje.

U Dubrovniku često vidio svadbene kolone

"Vodio sam mnoga vjenčanja u SAD-u, a čak sam vodio jedno u Dubrovniku, u Palači Sponza, ali to je bilo za američki par. Često bih vidio puno automobila u balkanskim svadbenim kolonama kako prolaze ulicama Dubrovnika, trubeći i bacajući bombone djeci na igralištu. Često bih pomislio: 'Wow, volio bih jednog dana prisustvovati tome i biti dio toga'", poručio je.

@cardonas2croatia #croatia #balkan #europe #dubrovnik #split #zagreb #slavonia #osijek #mediterranean #župadubrovačka @CastodianeX ♬ original sound - Car2Cro

Na američkim vjenčanjima, kako tvrdi, imaju ceremoniju pa koktele i predjela, zatim večeru i zabavu. "Bio sam jako iznenađen što smo mogli piti i jesti i prije same ceremonije, otprilike sat ili dva prije", poručio je. "Zatim smo otišli na ceremoniju i tada sam prvi put bio dio one poznate kolone koju sam viđao na ulicama Dubrovnika. Trubili smo i slavili dok smo odlazili na ceremoniju", dodao je.

"Poslužene su obilne količine piletine, janjetine..."

Nakon ceremonije svi su otišli na svadbeni prijem. "Čekala nas je živa glazba i to je bilo oko 18 sati. Oko 21 sat poslužena je večera, počevši s juhom, zatim salatom. Poslužene su obilne količine piletine, janjetine i svinjetine, tako da nikome ništa nije nedostajalo. U 23 sata posluženi su kolači, ne samo jedan kolač već razni kolači! Bilo ih je najmanje 10 različitih okusa, bili smo oduševljeni i impresionirani", kazao je.

Istaknuo je da američko vjenčanje obično traje najduže do 23 sata. "Mi smo otišli u ponoć, a zabava je tek počinjala. Navodno je trajalo do 4 ujutro. Ja sam već u 22 sata bio jako umoran", dodao je.

"Podsjetilo me na moje meksičke korijene"

"Sljedećeg dana učinili su nešto što je bilo genijalno. Organizirali su ručak koji je uključivao ostatke od prethodnog dana. Slavlje nakon slavlja! Sve me ovo podsjetilo na moje meksičke korijene, gdje vjenčanja i proslave traju danima", prisjetio se.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.