Anja Rubik pozirala potpuno gola za Vogue, razlog je zabrana pobačaja

Foto: Instagram

NA HVALJENOJ naslovnoj stranici poljskog izdanja magazina Vogue nalazi se gola manekenka i aktivistica Anja Rubik. 

Osim što je gola, Anja je pozirala s crvenom munjom na obrazu, koja je postala simbol bunta žena u Poljskoj zbog dodatnih zabrana abortusa. Na fotografiji intimne dijelove njenog tijela prekriva crveno platno kojim su joj vezane ruke.

Uz to što je pozirala na fotografijama kojima su opremljene naslovnica i stranice poljskog modnog magazina, Anja je i sama osmislila njihov koncept te sve fotografirala.

Kako je rekla, ovo je najznačajnija naslovnica u njenoj karijeri.

"Žensko pravo na izbor test je za zdravo i progresivno društvo. Ovaj trenutak će obilježiti poljsko društvo u narednim desetljećima. Pravo na reprodukciju je osnovno ljudsko pravo, ono nam garantira slobodu da odlučujemo o svojim životima, tijelima, zdravlju i sudbini", rekla je manekenka.

Naslovnica poljskog Voguea brzo se proširila po društvenim mrežama. Mnogi su je podijelili kao svoju podršku prosvjedima koji su se danima održavali u Poljskoj nakon što je Ustavni sud donio odluku o zabrani pobačaja čak i kad su utvrđene urođene malformacije ploda. Pod pritiskom javnosti, primjena te odluke ipak je odgođena.

Poljska je već sad jedna od najkonzervativnijih zemalja kad je riječ o prekidu trudnoće. Dosad je pobačaj bio dopušten samo u slučaju incesta, silovanja ili ako je život majke ugrožen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.