Arsen: Gledao sam se u ogledalo i pitao se hoću li se obrijati ili ubiti?

"OKRUŽEN sam bolešću, smrću i ljudskom zlobom", rekao je Arsen Dedić. Zbog velikih zdravstvenih problema, Arsen po drugi put putuje u Padovu, gdje mu je prije pet godina presađena jetra te je tom prilikom odlučio dati ekskluzivni intervju za srpski Blic.

"Moram živjeti zbog svoje unučice Lu. Ona je zlato dedino"

"Najljepše mi je kada sam na sceni. Odlično se osjećam kada pjevam svoje pjesme. Takav veliki koncert koji sam planirao u Beogradu zahtjeva sedmodnevne pripreme i probe, a meni to zdravstveno stanje ne dopušta. Već pet godina živim s novom jetrom i ne znam koliko ću još izdržati. Moji prijatelji koji su imali isti problem nisu više živi, a ja, evo, živim i radim. Rad me štiti od lijenosti i smrti", izjavio je Arsen koji je otkazao svoj koncert kojega je uz Zagrebačku filharmoniju trebao održati 20. ožujka.

Rođeni Šibenčanin i pjevač koji je održao čak devet koncertnih turneja po Rusiji za Blic je također otkrio koji je točni razlog zbog kojega ide u Padovu. "Kada sam operirao jetra obećao sam da ću dolaziti na kontrolu dva puta godišnje. Međutim, u proteklih pet godina bio sam samo jednom, ali sada zaista moram otići. Nisam dobro. Moram živjeti zbog svoje unučice Lu. Nas dvoje smo lavovi u horoskopu, u dva dana razlike smo rođeni", otkrio je 70-godišnji Arsen koji svoju unuku naziva "zlato dedino" i priznaje kako divno slika i pjeva.

"Podržat ćemo je ako odluči biti umjetnica, ali ne želimo da izađe na javnu scenu"



"Vrlo je muzikalna i ima apsolutni sluh, ali učinit ćemo sve da ne bude u javnim vodama. Podržat ćemo je ako odluči biti slikarica ili spisateljica, ali ne želimo da izađe na javnu scenu. Veliko je opterećenje izlagati se toliko i s godinama postaje gotovo nepodnošljivo. Kao što moja supruga Gabi kaže da ne može više toliko frizura napraviti, tako sam se i ja mnogo puta, gledajući se u ogledalo, pitao da se obrijem ili da se ubijem", otkrio je Arsen Dedić koji smatra kako za njega više nema mjesta na sceni.


"Nemam više energije za javne nastupe. Pjevao sam po cijelome svijetu, ali lagodnije mi je da pjevam u svojoj sobi. Znate što sad upravo držim u ruci? Svoju novu knjigu: 'Zidne novine ili i(lirsko) podjebavanje'", otkriva pjevač koji dodaje kako se zapravo radi o esejima koji se odnose na aktualnu vremensku i prostornu nevolju u kojoj svi uživamo. Osim nove knjige, Arsen je također napisao i memoare "Prvorazredni građanin drugog reda".

"Pijem, pa što? Na svoj trošak pijem"

"Memoari su napisani i sad samo čekaju da umrem pa da budu objavljeni. U njima je napisano sve po imenima. Mnogima će biti teško kada izađe knjiga i baš sam zato odlučio da bude objavljena kada umrem. Bit će to bolno iskustvo i ne želim povrijediti obitelji i prijatelje onih koji su mene povrijedili", priznaje Arsen koji je između ostalog i politički stradao.

"O mom se alkoholizmu jako puno pričalo. Uvijek sam govorio 'Pijem, pa što?'. Na svoj trošak pijem! Ne mogu ni nabrojati sva zla koja su mi napravili. Moja Gabi je izgubila naše prvo dijete, jer joj je netko javio da sam potpuno izgorio u automobilu", otkriva 70-godišnji pjevač koji će, kao što je i uvijek radio, ponovno nastupati kada se vrati iz Padove.

A.M.
Foto: Šime Šokota/Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.