Australsku tiktokericu šokirala cijena autoškola u Hrvatskoj: "Zgrozila sam se"

Screenshot/Foto: TikTok/Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Polaganje vozačkog ispita razlikuje se između zemalja. Tako se tiktokerica koja je polagala u Australiji iznenadila kada je saznala koliko vozački ispit košta u Hrvatskoj. "Zgrozila sam se i šokirala kad sam doznala koliko plaćate vozački u Hrvatskoj", poručila je.

"Ja sam svoju vozačku platila oko 150 dolara i, da kucnem u drvo, nisam imala niti jednu prometnu nezgodu u 20 godina koliko vozim", dodala je.

Mnogi su u komentarima istaknuli svoje iskustvo u autoškoli te cijene. "U Sloveniji je 2000 eura", "U Srbiji sam platio 1000 eura", "Ja u BiH oko 600 eura", "Dobro došli u Hrvatsku, super nam je", samo su neki od komentara ispod videa.

@inicijativa Koliko košta vozački? - usporedba HRV vs AUS. #vozackiispit #vozacki #engleskijezik #engleskionline #skolaengleskog #inicijativa ♬ original sound - Inicijativa🇬🇧škola engleskog

Kako do vozačke u Australiji?

U Australiji postupak i cijena polaganja vozačkog ispita variraju između država i teritorija, ali osnovni koraci su slični. Učenici prvo moraju položiti pismeni ispit o prometnim pravilima. Minimalna dob za početak je 16 godina. Nakon polaganja propisa, kandidati voze pod nadzorom iskusnog vozača, koji ne mora biti licencirani instruktor, već bilo koja osoba s važećom australskom vozačkom dozvolom. Zanimljivo je i da mogu polagati na automobilima s automatskim mjenjačem.

Nakon 100 do 120 sati vožnje i minimalno 12 mjeseci, kandidati mogu pristupiti ispitu iz vožnje. Nakon polaganja ispita mogu odabrati trajanje vozačke dozvole od jedne do deset godina. U nekim pokrajinama postoji i privremena dozvola, koja traje do dvije godine i jeftinija je, ali nosi ograničenja poput brzine i broja putnika, prenosi NSW Government.

Cijene variraju ovisno o teritoriju i autoškoli. Pismeni ispit košta 25 do 30 australskih dolara, ispit iz vožnje oko 70 dolara. Vozačka dozvola na godinu dana košta 40 do 70 dolara, a desetogodišnja oko 400 dolara. Najskuplji troškovi mogu iznositi nešto više od 500 dolara (oko 300 eura).

Kako do vozačke u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj kandidati moraju biti stariji od 17 i pol godina za vozačku dozvolu kategorije B. Upis u autoškolu uključuje teorijsku i praktičnu nastavu. Kandidati pohađaju teorijsku nastavu o prometnim pravilima i sigurnosti te nakon završetka polažu teorijski ispit i ispit prve pomoći.

Nakon uspješnog polaganja teorijskog ispita, kandidati nastavljaju s praktičnom nastavom koja uključuje minimalno 35 sati vožnje pod nadzorom instruktora.

Ukupni trošak autoškola varira od 700 do 1500 eura. Dodatno se plaćaju ispit iz propisa (oko 20 eura), predavanja i polaganje ispita prve pomoći (oko 70 eura) te ispit iz vožnje (oko 30 eura).

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.