Autor blizak plemstvu otkrio kako je kraljica provela svoje zadnje dane u Škotskoj

Foto: EPA

RICHARD KAY, Britanac kojeg u toj zemlji smatraju stručnjakom za kraljevsku obitelj te nekadašnji blizak prijatelj princeze Diane, u tekstu za Daily Mail opisao je kako su, prema svjedočenjima prisutnih, izgledali posljednji dani kraljice Elizabete u škotskom dvorcu Balmoral.

"Četiri dana prije nego što je umrla, kraljica je imala važnu obavijest za skupinu koju je pozvala da provede dane s njom u Balmoralu. Večera će te nedjelje navečer biti neformalna, rekla je. Nema odijela i kravata za muškarce niti dugih haljina za žene i, neobično, nije bilo ni gajdaša koji su desetljećima bili neobilazna tradicija za svaki događaj i večeru u dvorcu", napisao je Kay.

Gosti su joj bili njezini rođaci Bowes-Lyons s kojima je oduvijek bila bliska. Jedina stvar koja se nije promijenila kad su te večeri svi sjeli u blagovaonicu dvorca bila je kraljičina prisutnost za stolom, kaže Kay.

Uživala je gledati vremensku prognozu zbog jednog meteorologa

"Bila je u dobroj formi, rekli su, čak i vesela. Bilo je jasno da crpi snagu iz voljenih ljudi oko sebe. Njezino tjelesno slabljenje nije joj olakšalo posljednje tjedne: stajanje i hodanje, osobito uz i niz stepenice, bilo joj je teško, a jela je oskudno. Ali to je sve nadomjestila radost koju joj je nosio boravak u Balmoralu", tvrdi.

Kay tvrdi da je prisutne u dvorcu zabavljala opsjednutost kraljice vremenskom prognozom BBC-ja. Naime, navodno je kraljicu oduševio meteorolog Tomasz Schafernaker pa je svake večeri morala gledati prognozu kad bi je on vodio.

"Zabavljao ju je kaos koji bi nastao kad bi ostali voditelji trebali pročitati njegovo ime, a voljela ga je i gledati", piše Kay.

Ljetos izgubila najstarijeg psa

Kraljica je u Balmoral stigla ovog ljeta, a tad ju je odmah pogodila smrt psa imena Candy. Gubitak je bio veliki udarac za kraljicu jer je Candy bila njezin najstariji i najdugovječniji preživjeli pas.

Odlučila je tad da ne želi da Candy bude pokopana u Balmoralu, kao ostali psi, već u Windsoru gdje je pokopan i psić Volcano. Zbog toga je osoblje smatralo da će se kraljica odmah nakon praznika vratiti u Windsor, da bi nadgledala pokop psa, piše Kay.

Međutim, to se ipak nije dogodilo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.