Autori serije izazvali kontroverze: Nisu provjerili natpise na arapskom, a onda je krenula lavina

Screenshot: Homeland/Showtime

"HOMELAND" je nagrađivana televizijska serija, no zadnja epizoda koja je u Americi emitirana proteklog vikenda, izazvala je pravu rasističku dramu. Ekipa serije "Domovina" (kako je prevedena kod nas) u produkciji kuće Showtime, unajmila je umjetnike koji su nacrtali grafite kako bi izbjeglički kamp u Bejrutu bio što autentičniji.

"Domovina je rasistička" i "Domovina je vic i nije nas nasmijala" poruke su na arapskom koje su izazvale probleme TV ekipi. Berlinski umjetnici to su napravili namjerno, a jedan od autora otkrio je kako isprva nisu htjeli prihvatiti posao, ali su zatim vidjeli priliku da na taj način mogu izraziti svoje mišljenje o seriji. Njihova poruka je i više nego jasna.


"U samoj prvoj sezoni 'Domovine' američkoj javnosti je objašnjeno da je Al-Kaida zapravo iranski poduhvat. Prema priči, ne samo da ima bliske veze s Hezbolahom, već Al-Kaida traži osvetu protiv SAD u ime Irana", arapski grafiti umjetnici Heba Amin and Caram Kapp objašnjavaju u čemu je problem, piše Independent.co.uk.

Autori grafita jasno su izrazili svoj stav


Producenti na svoju grešku nisu provjeravali natpise koji su se emitirali u seriji. "Domovina NIJE serija", "Situaciji ne treba vjerovati","Ova serija ne predstavlja stavove umjetnika"... još su neki grafiti koji su se pojavili u seriji u kojoj glumi i holivudska zvijezda Clare Danes. 

"U njihovim očima, arapski natpisi su samo vizualni dodatak koji kompletira horor-fantaziju Bliskog istoka, poster sliku koja dehumanizira cijelu regiju na neljudske figure u crnim burkama i pored toga, ove sezone, na izbjeglice", objašnjavaju umjetnici.

Reakcija je stigla i iz produkcije Showtime. "Voljeli bismo da smo te grafite uočili prije nego što su izašli u eter. No, kako je "Domovina" uvijek težila dubljoj poruci, ne možemo se ne diviti ovoj umjetničkom sabotaži", piše Alex Gansa, jedna od autorica nagrađivane serije.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.