BBC objavio najfascinantnije napuštene zgrade na svijetu, na listi jedna iz Hrvatske

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

BBC je objavio listu 12 najfascinantnijih napuštenih zgrada na svijetu, među kojima se našla i jedna iz Hrvatske. Uz zapuštene građevine iz Japana, Kine, Balija i Sjedinjenih Američkih Država, svoje mjesto na ovoj listi pronašao je i kompleks u dubrovačkim Kuparima.

"Iz daljine ovaj kompleks na prekrasnoj hrvatskoj obali izgleda gotovo kao bilo koje drugo mediteransko odmaralište, ali ovdje nećete pronaći turiste. Hoteli u nekoć glamuroznom odmaralištu sada su tihi, osim povremenog zvuka krhotina koje padaju", piše BBC.

Kompleks Kupari, smješten u blizini Dubrovnika, nekada je bio popularno turističko odredište, poznato po svojim luksuznim hotelima i prelijepim plažama. Međutim, nakon raspada Jugoslavije i ratnih razaranja kompleks je ostao napušten i prepušten zubu vremena. 

Kako su birali najfascinantnije napuštene zgrade?

"Ove su zgrade nekoć bile pune života - škole, kazališta, odmarališta, radna mjesta - ali sada su prazne, a vegetacija zadire u njihove strukture. To su mjesta kakva možete vidjeti u videoigrama. Stoga ima smisla da je jedna poznata japanska kreatorica videoigara i sama oduševljena urbana istraživačica", piše u uvodu njihovog teksta. 

Ikumi Nakamura već dva desetljeća istražuje napuštena i nenaseljena mjesta diljem svijeta. Knjiga Project Urbex bilježi njezine pustolovine i sadrži nevjerojatne fotografije zgrada koje propadaju, a opet su neobično lijepe lokacije.

"Moje istraživanje počelo je s napuštenom bolnicom u srcu Osake u Japanu", kaže Nakamura za BBC. "Uzbuđenje šuljanja u napuštenu zgradu, bogata povijest urezana u njezine zidove i navala adrenalina zbog nepoznatog odmah su me osvojili."

Za nju Urbex nudi spoj povijesti i misterije s kojim se tradicionalne atrakcije ne mogu mjeriti. "Ove su lokacije vremenske kapsule koje čuvaju trenutke prošlosti u sirovom i neuglađenom stanju", kaže ona. "Kao umjetnik i fotograf, nalazim ljepotu u propadanju, grafitima i ostacima prošlih života - svi oni pričaju priče koje se često zanemaruju."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.