Bio je kameleon glazbe, a posljednji album izdao je samo dva dana prije smrti

Foto: Profimedia/EPA

Legendarni David Bowie preminuo je na današnji dan prije osam godina, dva dana nakon svog 69. rođendana. Netom prije smrti objavio je i posljednji album, Blackstar, koji je ujedno bio i njegov 25. album. Bowie se godinu i pol dana borio s rakom jetre, no bitku je na kraju izgubio.

Tijekom svoje uspješne karijere se okušao u brojnim žanrovima - glam rocku, art rocku, soulu, hard rocku, a nisu nepoznati niti njegovi izleti u dance, elektroniku i punk, pa nije neobično da je slovio za najvećeg glazbenog kameleona. Bowie se glazbom počeo baviti još u mladosti te je s 15 godina je osnovao prvi bend, The Kon-Rads, ali on nije trajao dugo. Razlog tomu je, navodno, bila Davidova ekscentrična osobnost zbog koje je ponekad bilo teško raditi s njim. 

Glazbenik je sredinom 60-ih započeo solo karijeru. Svoje prezime promijenio je iz Jones u Bowie na početcima karijere. Nije htio da ga mijenjaju s jednim britanskim glazbenikom pa je stoga uzeo drugo prezime, kojim je odao počast liku iz američkog filma The Alamo. Prvi njegov album obilježili su satirični stihovi, a objavio ga je 1966. godine, tada još uvijek kao nepoznat izvođač.

Nakon albuma se posvetio proučavanju tibetanskog budizma te je glazbu stavio u drugi plan. Tada se i njegova glazba promijenila, a drugi album, Space Oddity iz 1969., bio je puno popularniji od prvog.

Promijenio je diskografsku kuću i postao svjetski slavan

Nakon drugog albuma Bowie je promijenio diskografsku kuću. Iz Mercuryja je otišao u RCA i postao svjetska zvijezda. Stare albume je ponovo objavio, u malo drugačijem stilu, te rasprodao turneju u Americi. Početkom 70-ih objavio je album The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars, koji je se i danas smatra antologijskim.

Tijekom karijere još je objavio albume kao što su Hunky Dory, Diamond Dogs, The Man Who Sold The World i Heroes, kao i brojne druge, a na vrhuncu karijere se preselio u Berlin. Također, živio je i u New Yorku sa suprugom Iman Abdulmadjid.

Nešto više od godinu dana borio se s rakom jetre, a posljednja želja mu je bila da njegov prah počiva na Baliju. Bowie je često putovao na Bali i u Indoneziju te se zaljubio u ta područja. Imovinu vrijednu oko 100 milijuna dolara ostavio je supruzi.

Glazbena legenda je nedavno dobila i ulicu u Parizu, nazvanu Rue David Bowie. Otvorena je u 13. pariškom arondismanu na lijevoj obali grada. Ista je ulica nedavno otvorena u sklopu preuređenja četvrti, a to je ujedno i prva ulica nazvana po njemu u svijetu.

Pročitajte više