Bio je miljenik svih generacija čiji je identitet stao u četiri kultna slova

Foto: Press

BIO JE istinski učitelj Splinter među glumcima, uvijek mudar i iznad situacije. 2006. je potvrđeno i da će posuđivati glas Splinteru u tada novoj verziji Ninja kornjača, ali dan kasnije je nažalost umro od posljedica raka. Sva sreća, snimke su ostale.

Sudbina mu nije dala da dočeka Splintera kako treba, ali što sve jest dočekao... Teško je uopće i početi s nabrajanjem klasika ili kultnih klasika u kojima je glumio, imena s kojima je radio, ali i sljedbenika koje do danas ima. A zaista ima te i danas (iako mrtav) uživa određeni status gotovo pa božanstva u nekim opskurnim krugovima. Ima obožavatelje širom svijeta i svima njima se očit krenu cakliti kada čuju ta četiri slova - Mako.

Da, Mako. Ponekad ga zovu i punim imenom i prezimenom Mako Iwamatsu, ali u većini filmova je potpisan samo imenom, što zaista zvuči monumentalno. Nešto kao Karloff i Garbo u svoje vrijeme - njima dvoma je na posterima i špicama često stajalo samo prezime, što je bio dokaz moći i opće prepoznatljivosti.

Ruku na srce, Mako nije baš toliko prepoznatljiv, i to ne samo zato što mnogima svi Japanci izgledaju isto nego i zato što su u njegovoj filmografiji većinske bile sporedne uloge ali pravi filmoljupci ga ipak poznaju i kad se u pola noći probude i vide ga na TV kanalima.

 

Zajedničko za njega i Stevea McQueena je što obojica imaju po jednu nominaciju za Oscara u karijeri i što je obojici stigla za isti film. U pitanju je Sand Pebbles (1966.) Roberta Wisea i to je Maku otvorilo vrata šire popularnosti. Inače, prije toga je završio arhitekturu, ali očito je bio bolji kao glumac.

Odbio Karate Kida

Igrao je i kod Sama Peckinpaha u narednom desetljeću, u filmu Killer Elite, kojem je dao gotovo komičnu borbenu završnicu, a onda je uslijedilo njegovo možda i najjače djelo, a to je čarobnjak Akiro u Conanu barbarin i Conanu uništavaču. 

U to vrijeme je odbio Karate Kida zbog Conana, ali srećom smo tako dobili dvije ikone, njega i Pata Moritu. S Chuckom Norrisom je bio sjajan u filmovima Oko za oko i Sidekicks, pa da spomenemo i Highlander 3, Robocop 3, Sedam godina na Tibetu, "Pacific Heights, Izlazeće sunce...

Posebno je kod mlađih generacija popularan i zbog davanja glasa Akuu u Samurai Jacku i Irohu u Avatar: Last Airbender, tako da apsolutno sve generacije u posljednjih pola stoljeća imaju razlog voljeti Maka.

"Looong ago in a distand land, I, Aku, the shapeshifting master of darkness, unleashed an unspeakable evil."

Izostavljeno je ovdje toliko toga, oko 50 filmova, 90 TV uloga i nekoliko posuđivanja glasa u videoigricama, ali nemoguće je sve pokriti jer čovjek je bio mašina. Japanski sin veći od izlazećeg sunca, a stao je u samo četiri slova - Mako!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.