Bio je najveća teen zvijezda devedesetih, a onda je jednostavno nestao

Foto: Press

NA VRHUNCU karijere Freddie Prinze Jr. bio je neizbježan. I više od toga, jedno je od "lica devedesetih". "Napadao" vas je s velikog planta, s malih ekrana i s naslovnica časopisa, a predviđali su mu sjajnu budućnost iako je bio klasična teen zvijezda koje inače dolaze s rokom trajanja.

Međutim, za razliku od velikog dijela razmaženih zvjezdanih klinaca, Freddie je bio profesionalac i radio je sve ono što se od njega očekivalo. Nikad nije kasnio na snimanja, svoj je posao shvaćao ozbiljno, uredno je odrađivao promocije filmova, pojavljivao se na crvenim tepisima, pozirao fotografima i pojavio se na svakoj dodjeli nagrada koja u nazivu ima riječ "teen".

A onda je učinio ono što nitko nije očekivao - napustio je showbusiness.

Danas ima 40 godina i razmišlja - o palačinkama.

"Na snimanju filma The House of Yes, upoznao sam Parker Posey koja je bila moja prva partnerica na snimanju. Obožavao sam tu djevojku. Htio sam da mi bude sestra, djevojka ili mama... Bilo što. A sve što sam htio je spremiti joj palačinke", govori Freddie novinaru GQ-a Micku Rouseu.

Priča o palačinkama važna je jer njegov "posebni recept" nalazi se u kuharici koju je nedavno izbacio.

Da, ova nekad velika teen zvijezda ima kuharicu u kojoj se nalazi i recept za "Palačinke Parker Posey" (tajni sastojak je malo limunova soka), a osim kuhanja i roditeljstva, posuđuje glas gomili likova u animiranim serijama i video igrama, voditelj je showa First Impressions with Dana Carvey i prilično velik gamer.

I premda "tata", "kuhar" i "gamer" djeluju daleko manje impresivno od titule "holivudske zvijezde", za razliku od mnogih njegovih suvremenika, Freddie Prinze Jr. nije nestao, a njegova priča  je priča o uspjehu. 

Da biste skužili juniora, trebate skužiti seniora

Da biste shvatili Freddieja i razloge zbog kojih je učinio to što je učinio, morate znati priču njegova oca - Fredericka Prutzala, mladog komičara koji je početkom sedamdesetih uspio dogurati do željenog nastupa u kultnom "The Tonight Showu" Johnnyja Carsona, a već godinu danas kasnije postao je zvijezda NBC-jeva showa "Chico and the Man".

Postajao je sve popularniji, a jedan od njegovih prijatelja bio je i legendarni Muhammad Ali kojem je često bio sparing partner. Jednom ga je prilikom čak uspio i udariti u nos tijekom zafrkancije u dnevnom boravku.

"Stari je odjurio do kupaonice, uzeo ručnik, obrisao Alijevo lice, uskočio u svoj auto i zbrisao. Doduše, zadržao je ručnik koji je kasnije uramio uz potpis - 7. lipnja 1975., Alijeva krv", govori kroz smijeh Freddie.

Dvije godine kasnije, Freddie senior (koji je tijekom karijere ime promijenio u Freddie Prinze) pronađen je mrtav, a nikad nije otkriveno radi li se o samoubojstvu ili nesretnom slučaju. Njegova majka Kathy pokupila je sina i s njim odselila u Albuquerque, što dalje od Los Angelesa koji je smatrala štetnim.

Istina koja je sve promijenila

Jako dugo Freddie nije znao što se dogodilo njegovu ocu, a kad bi postavio pitanje, rekli bi mu da je umro nakon što je slučajno uzeo preveliku dozu tableta. No, kad je imao 11 godina, jedan mu je očev poznanik otvoreno rekao da je njegov otac počinio samoubojstvo.

"Sve se smrzlo. Odjednom sam osjetio tu laž koju su mi godinama ponavljali. Sjećam se majčinog pogleda koji je skretala svaki put kad bi počela pričati o ocu. Ili bake koja je samo ponavljala da je bio divan čovjek. Istog sam trena otišao do majčinog ormara i uzeo njezin pištolj", govori Prinze i dodaje da je ovo priča koju nije ispričao mnogima.

Na svu sreću, majka je primijetila rastresenog sina i spriječila ga da ne učini nešto ludo.

Nakon nekog vremena, Freddie je preselio u Kaliforniju gdje je živio kod Boba Walla, očevog prijatelja i kuma koji ga je učio borilačkim vještinama. Tu je bio i bivši očev menadžer Ron De Blasio (ujak Ron) koji ga upozorio na sve opasnosti koje vrebaju u Hollywoodu, ali i ispričao mu što se stvarno dogodilo s njegovim ocem.

"Rekao mi je da je uzeo previše tableta za smirenje i da je tako nadrogiran donio pogrešnu odluku. Imao je pištolj s kojim se igrao svaki put kad bi se nadrogirao", govori Freddie i nastavlja: "Imao sam 12 godina i to je bilo previše za mene. Često bih se tukao u školi. Trebalo mi je puno vremena da sredim neke stvari. S 18 godina počeo sam raditi na tome da postanem bolji čovjek, a ne ljutit čovjek", govori.

Očevim stopama

Prvi korak? Preseliti u Hollywood i ispuniti očev san, ali s happy endom.

Nakon samo par uloga pojavio se u nekim od najpopularnijih teen filmova devedesetih kao što su I Know What You Did Last Summer, Down to You, Summer Catch, I Still Know What You Did Last Summer i nezaboravni She's All That.

Čak i nakon devedesetih pojavljivao se u uglavnom groznim, ali uspješnim filmovima kao što je "Scooby-Doo" koji je bio blockbuster, a nakon toga ponudili su mu i vlastiti sitcom "Freddie" koji je potrajao samo jednu sezonu, ali i poslužio mu kao podsjetnik da je učinio sve ono što je naumio učiniti u Hollywoodu.

On i supruga Sarah Michelle Gellar 2009. dobili su kćerkicu Charlotte Grace i Freddie je znao da ima potpuno novi poziv: "Htio sam biti tata. Želio sam im svaki dan praviti doručak i večeru".

Tu i tamo pojavljivao se u epizodnim ulogama, najpoznatija je ona Colea Ortiza u hit seriji "24", ali uglavnom je izbjegavao ozbiljnije angažmane. Štoviše, tvrdi da je u toj fazi već potpuno izgubio strast za glumom.

Prava karijera tek je počela

Ipak, reći da je Freddie nestao daleko je od istine. Štoviše, danas je zaposleniji nego ikad prije. Jedina razlika? Svoje je hobije pretvorio u unosan biznis i to biznis kojim se uspješno bavi posljednjih sedam godina.

Obožava klince i s njima provodi puno vremena, ali ima i gomilu vlastitih interesa.

Voli kečere pa surađuje s Vinceom McMahonom i organizacijom WWE kao povremeni voditelj i kao član produkcijskog tima. Voli stripove pa se bavi preprodajom rijetkih izdanja. Obožava video igre pa je glas već posudio u dvije vrhunske franšize - Mass Effect i Dragon Age, a jedan je od partnera na Twitchu, gamerskoj platformi s preko 100 milijuna korisnika gdje ga plaćaju da igra pred tisućama gledatelja.

Voli kuhati pa je izdao i kuharicu, a kad se ne bavi svim navedenim, vodi show First Impressions.

Još jedna stvar koju obožava je Star Wars i tvrdi da je jedan od najvećih fanova. I tu je fascinaciju uspio kapitalizirati kad je postao Jedi u popularnoj animiranoj seriji "Star Wars Rebels" gdje glas posuđuje Kananu Jarrusu.

Radi samo šest sati tjedno i sretan je

A filmska karijera? Ne nedostaje mu ni najmanje.

I to ne samo zato što je očito pretrpan poslom već i zbog onog što mu ovakav pristup radu dopušta. Dodaje da se sjeća trenutka u kojem je shvatio da je odlazak bio pametan potez: "Vodio sam klinku pet dana zaredom na jiu jitsu. Bilo mi je to kao godišnji odmor. Doslovno najbolji tjedan u životu. Upravo sam vidio svoju djevojčicu kako je sredila sedmogodišnjeg dječaka".

Mnogi glumci njegovog kalibra u ovoj fazi već su klasične "holivudske žrtve", ali ne i on. On je pronašao svoju nišu i osjeća se uspješnije nego ikad prije.

Na kraju krajeva, kaže da radi samo šest sati tjedno, a čak i ako je taj podatak malo "frizirao", ovo i dalje zvuči kao priča o uspjehu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.