Bio je najveći pjevač ikad. Od fanova se prije 34 godine oprostio s tri riječi

Foto: Profimedia

Freddie Mercury rodio se kao Farrokh Bulsara 5. rujna 1946. godine. Rođen je na Zanzibaru, u današnjoj Tanzaniji, te je bio jedan od najutjecajnijih glazbenika 20. stoljeća. Kao frontmen britanske grupe Queen stekao je status glazbene legende zbog svog posebnog izričaja, velike karizme i talenta.

Svjetski uspjeh grupe Queen

Rođen je u obitelji indijskih korijena, no već tijekom mladosti seli se u Englesku. Nakon završetka osnovnog školovanja upisuje studij umjetnosti tijekom kojeg se pridružuje lokalnim bendovima i počinje se baviti glazbom.

S dvadeset četiri godine osnovao je grupu Queen (uz Briana Maya, Rogera Taylora i Johna Deacona). Queen se brzo probio i stekao popularnost pjesmama We Are the Champions, Killer Queen, Bohemian Rhapsody, Somebody to Love i drugima. Bohemian Rhapsody posebno je osvojio publiku diljem svijeta, premda se radi o pjesmi koja miješa različite žanrove i stilove. Freddie je također djelovao i kao solo glazbenik i producent te stvarao muziku za druge.

Freddie Mercury privatno

Početkom 1970-ih započeo je vezu s Mary Austin, djevojkom koja je tada imala 19 godina. S njom je proveo skoro 10 godina prije nego što je objavio da je homoseksualac. Nakon toga par se razišao, no Mercury je do kraja života tvrdio da je Mary zaista volio i da je njihov suživot nalikovao braku. Kupio joj je nekretninu i do kraja života su ostali prijatelji.

Mercury je također poznat kao jedna od prvih javnih ličnosti koja je javno progovorila o HIV-u. 1987. godine dijagnosticiran mu je AIDS, a dan prije nego što je umro, odlučio je izaći u javnost s tom informacijom.

Od fanova se oprostio s tri riječi

Freddie se posljednji put u javnosti pojavio prije 33 godine na dodjeli BRIT nagrada za 1990. godinu. Njegov fizički izgled šokirao je sve fanove prije nego što je rekao zbogom. Njegovo posljednje javno pojavljivanje na TV-u završilo je s tri srcedrapajuće riječi koje je uputio svojim obožavateljima. On je tada izišao na pozornicu s ostalim članovima grupe Queen kako bi primili BRIT nagradu.

Govor je održao gitarist Brian May. Obraćajući se brojnoj publici, Brian je rekao: "U ime grupe želio bih se zahvaliti svima u industriji i, naravno, najvažnije - onima izvan industrije koji su bili uz nas sve ove godine. Dali ste nam puno slobode da radimo ono što smo nazivali svojom umjetnošću..."

Nakon što je govor završio i bend napustio pozornicu, Freddie je uputio posljednje tri riječi svojim obožavateljima koji su sada već mogli naslutiti što će se događati u sljedećim mjesecima jer je njegovo zdravlje bilo sve lošije.

Mercury je stao pred mikrofon i rekao: "Hvala… Laku noć."

Preminuo 1991.

Samo 21 mjesec nakon te dodjele nagrada, 24. studenoga 1991. godine, Freddie je tragično preminuo.

Njegove posljednje dane opisao je Elton John u svojim memoarima.

"Bio je previše krhak da bi ustao iz kreveta, gubio je vid, tijelo mu je bilo prekriveno sarkomima, a opet je definitivno bio Freddie, pravi, potpuno očuvan. Nisam mogao znati je li uopće imalo znao koliko je blizu smrti ili je to savršeno dobro znao... Ali bio je odlučan da ne dozvoli da ga ono što mu se događa zaustavi da bude ono što jest", istaknuo je Elton John. 

Njegova smrt potresla je mnoge, ali je isto tako značajno podigla svijest o HIV-u. Nakon Freddiejeve smrti organizirani su brojni humanitarni koncerti i manifestacije s ciljem financiranja medicinskih istraživanja.

Freddie Mercury ostao je zapamćen kao nesvakidašnja osoba koja je svojim talentom i karizmom utjecala na milijune ljudi, ali i koja je iskoristila status zvijezde kako bi pomogla u osvještavanju nekih društvenih problema. Uvršten je u Rock and Roll Hall of Fame 2001. godine.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.