Vlasnik londonskoga restorana Silo došao je na zanimljivu zamisao - odlučio je svojim gostima na jelovniku ponuditi i posluživati invazivne biljne i životinjske vrste, a sve da bi se zaustavilo njihovo širenje, no znanstvenici su skeptični prema takvoj ideji.
Kuhar Douglas McMaster, chef u zero waste restoranu Silo u istočnom Londonu u kojemu se poslužuje takva hrana, ne želi, kako je pojasnio, "popularizirati konzumaciju tih invazivnih vrsta, već vratiti ravnotežu u ekosustav, što znači da bismo ih nakon određenog vremena prestali jesti", rekao je novinaru AFP-a.
Tvrdi da su sive vjeverice, signalni morski rakovi i biljka poznata kao japanski dvornik štetočine "koje istiskuju lokalnu populaciju životinja" no istodobno su "sve jestive i vrlo ukusne".
Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) sive vjeverice svrstala je u najgoru vrstu invazivnih životinja na svijetu. One su već jako naštetile postojećim ekosustavima, no stručnjaci strahuju da bi ovakvi planovi mogli samo pogoršati problem.
Ima i rizika
"Konzumacija invazivnih alohtonih vrsta nije nešto što bih poticao", rekao je AFP-u Karim Vahed, profesor entomologije na Sveučilištu u Derbyju. Slika je nešto pozitivnija kada je riječ o japanskome dvorniku, invazivnoj biljci koja se može jesti ili koristiti pri spremanju piva.
Karen Bacon, profesorica na irskom Sveučilištu Galway i stručnjakinja za biljke trajnice iz obitelji dvornikovki, biljaka porijeklom iz istočne Azije i Japana, smatra da bi konzumiranje japanskog dvornika potencijalno mogla biti dobra zamisao, no istodobno upozorava na rizike.
Nastojanje da se biljka iskorijeni moglo bi biti kontraproduktivno i pospješiti njezin rast, pa bi takav projekt trebalo pokrenuti u suradnji sa stručnjacima "koji se dobro razumiju u floru i faunu". Isto stajalište ima i kada su posrijedi invazivne životinje.
"Određen potencijal postoji, no treba biti jako pažljiv", kazala je.