Bivši članovi kultova otkrili jeziva iskustva: "Nismo smjeli ni jesti ni piti"

Foto: GIPHY

U SVIJETU postoje brojni tajni kultovi čiji članovi žive prilično jezivu i uvrnutu stvarnost. Mnogi ipak uspiju pobjeći ili odustati od takvog života, a bivši članovi raznih kultova za BuzzFeed su otkrili svoja iskustva - i zaista su zastrašujuća.

Izgladnjivanje

"Kad sam bila u kultu, kontrolirala nam se prehrana. Jeli smo košer hranu, iako se poricao bilo kakav utjecaj ili povezanost sa židovskom vjerom. Čak se i postilo, što znači da nismo smjeli ni jesti ni piti. Kad god bi vodstvo moglo uplašiti članove, to bi radilo proglasivši godišnji crkveni post pa bismo se okretali Bogu i tražili rješenja za svoje probleme. Postili bismo kad bi opadala primanja crkve. Postili smo kad bi vođe bili bolesni. Postili smo kad bi netko umro.

Imali smo osobne postove za pakao ili kad smo se osjećali posebno krivima i izvan kontakta s Bogom. Roditelji su bili ohrabreni da uključe svoju djecu što je moguće mlađe. Moji roditelji su me počeli navoditi na godišnji post kad sam imala tek tri godine. Sjećam se jednog dana, kad je mom bratu bilo dvije ili tri godine, samo se slomio jecajući jer je bio toliko žedan. Gledajući unatrag, ne razumijem kako se roditelj može tako ponašati", piše jedna bivša članica kulta.

Predviđanje kraja svijeta

"Rođena sam i odrasla u zajednici Obiteljskog radija koja je par puta predviđala kraj svijeta. Njihovo posljednje predviđanje bilo je 21. svibnja 2011. Doslovno, sve u mom životu vodilo je do tog dana. Smatralo se grijehom razmišljati o životu nakon uznesenja pa nam nisu dozvolili imati dugoročne planove. Kao mladoj osobi, to je obično značilo odustajanje od srednje škole ili odlaska na fakultet. Dala sam im sav svoj novac. Kada se kraj svijeta nije dogodio, našla sam dva posla i upisala studij. Mnogo drugih obitelji završilo je na ulici i bez posla", prisjeća se još jedna osoba.

Odbacivanje obitelji

"Moja je sestra završila u jednom kultu. Otišla je na odvikavanje za religiozne tinejdžere ovisnike u Clearwateru. Oni su ih izolirali usred ničega, natjerali ih na crkvene običaje te ih skinuli sa psihijatrijske pomoći. Nju su uvjerili da je nitko ne voli i da su joj roditelji zli. Na kraju su je natjerali da vjeruje da su je naši roditelji mrzili i dugo nisu razgovarali. Kad se vratila, nije bila ista", otkrio je brat bivše članice tog kulta.

Nasilne pobune

"Kad sam bio mlađi, upetljao sam se u jedan kult. Imali smo karizmatičnog vođu koji je tvrdio da ima natprirodne moći i obećavao nam darove u zagrobnom životu. U tom trenutku svog života, nisam imao puno toga na što sam se mogao osloniti, a on mi je dao nešto u što mogu vjerovati. Kako je kult postajao sve veći, počeli smo privlačiti pažnju lokalnih političara i vlasti. Oni su bili umorni od moći koju je vođa stekao u gradu i tražili su način da ga sruše.

Grupa je otišla u grad gledati kako naš vođa drži propovijed na glavnoj tržnici. Njegove propovijedi često su bile pune ljutnje, ali taj je dan bilo drugačije. Tog dana bio je nasilan i ogorčen. Počeli su neredi. Spaljivali su se automobili, pljačkale trgovine i uzrokovalo opće uništenje. Policija se pojavila i uhitila sve na licu mjesta. Uhvatili su me s desetak ili više ljudi, a naš vođa je pobjegao s mjesta prije dolaska policajaca", prepričava mladić.

Opsjednutost

"Moj se ujak ponovno oženio kad sam bio mlad, a njegova supruga mu je isprala mozak da joj se pridruži u jednoj čudnoj crkvi. To je, navodno, bila kršćanska crkva, ali bila je vrlo okultna. Moja starija sestra je invalid i kad je bila mlađa, ujak je jednom rekao mojoj mami da je ona opsjednuta demonom te da je može odvesti u njegovu crkvu gdje će se na njoj izvršiti egzorcizam. Također, prije nekoliko godina, on i njegova supruga usvojili su osmogodišnju djevojčicu iz Indije patuljastog rasta i drugih poremećaja u razvoju. Moja obitelj i ja nedavno smo otkrili da on i njegova supruga svakodnevno izvode jezive egzorcizme nad djetetom jer vjeruju da je opsjednuta", ispričao je jedan tip.

Razaranje odnosa

"Bila sam u kultu u kojem je vođa htio razoriti sve brakove i uzeti žene za sebe. Htio je dati muževima tih žena druge žene s kojima će oni biti. U osnovi su se dijelile žene, osim što nitko nije smio biti s kim je htio. Ljudi su bili duboko nezadovoljni i loše su se osjećali zbog toga, ali morali su učiniti kako im je rečeno. Bila sam tinejdžerica u vrijeme kada je moja obitelj napustila ovaj kult, tako da, srećom, nisam bila predana nekom slučajnom tipu", prisjeća se još jedna cura.

Uhođenje

"U mom rodnom gradu postoji crkva koja je nadaleko prepoznata kao kultna. Vrlo je zatvorena od javnosti, ali ako njeni članovi otkriju da razmišljate o pridruživanju ili ako samo odete na neku od njihovih službi, voditelj i njegova supruga počinju se "slučajno" pojavljivati kamo god odete i raspituju se kad ćete se vratiti", otkriva tip.

Krađa

"Bio sam dio kulta do svoje 27. godine. Djeca su odgajana da budu radnici u crkvi i da daju svoj život za ono što je vođa želio. Moja braća i sestre, majka i ja nekada smo bili jedna od devet obitelji, ali sve se smanjilo na otprilike tri ili četiri obitelji. Kako su djeca odrasla i krenula na fakultet, obeshrabrivalo bi ih se kad bi se htjeli zaposliti da mogu plaćati školovanje.

Umjesto toga, bili smo prisiljeni dizati studentski kredit i davati taj novac crkvi. Rasporedi predavanja učenika bili su uskraćeni ili odobreni kako je rukovodstvo crkve htjelo. Jedinstvene obiteljske jedinice su bile uništene i svi su bili izloženi pritisku da grupu gledaju kao jednu veliku obitelj", kaže muškarac koji je od rođenja bio dio tog kulta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.