Boris Dvornik je 1972. godine otkrio koja mu je njegova uloga bila najdraža

Foto: IMDb

BORIS Dvornik umro je na današnji dan 2008. godine. U spomen na legendarnog glumca, u suradnji s Yugopapirom, objavljujemo tekst iz Plavog vjesnika objavljen 1972. godine.

Prosinac 1972: Nakon prikazana kolaža filmskog i dokumentarnog materijala filma Sutjeska na Tribini za kulturu Društvenog doma "Centar" u Zagrebu među glasno izrečenim priznanjima čule su se i povoljne izjave o ulozi koju je u spomenutom filmu odigrao poznati splitski glumac Boris Dvornik. Iako su prikazani dijelovi filma nesinkronizirani i samo grubo montirani, gledatelji su bili oduševljeni, posebno scenom u kojoj se pojavljuje lik smrtno ranjena Dalmatinca, koji odlično interpretira Boris Dvornik.

"Kako djeluje Dalmatinac na platnu?" bilo je prvo što je popularni glumac pitao članove filmske ekipe po povratku u hotel nakon projekcije Sutjeske. "Evo baš sam neki baksuz", neveselo će Dvornik. "Dođem u Zagreb, a ne mogu prisustvovati projekciji i razgovoru s gledateljima."

Iako u temperaturi, poznati glumac je na poziv redatelja Sutjeske Stipe Delića stigao u Zagreb, pretpostavljajući da će ipak biti sposoban prisustvovati projekciji. Međutim, u poslijepodnevnim satima temperatura je naglo skočila, i Borisu nije preostalo drugo nego "čučiti" u hotelu i čekati povratak članova filmske ekipe.

"To ti je prava mornarčina!"

Kad je saznao da su gledatelji bili zadovoljni prikazanim materijalom, pristao je na razgovor.

"Pravo da kažem, jedva se držim na nogama. No ipak sam radostan što se ljudima sviđa naša projekcija. Kad to sve čujem, odmah zaboravim na svoju gripu."

U Sutjesci Boris Dvornik tumači ulogu borca Dalmatinca. Ta je uloga nastala nakon što je Borisa Dvornika i splitskog novinara Miljenka Smoju pozvala filmska ekipa Sutjeske.

"Taj Dalmatinac, to ti je prava mornarčina", oduševljava se odigranom ulogom Boris Dvornik. "Naš čovjek, koji je godinama 'naviga', vidio svijeta, obišao sve luke. Nakon svih tih putovanja stigao je kao borac i na Sutjesku. Vedar i nasmijan, Dalmatinac, i u najtežim trenucima razgaljuje partizane izmorene borbom i bolešću."

Prije nego što je Miljenko Smoje počeo pisati tu ulogu, sate i sate proveo je u razgovoru s Dvornikom. Tema je uvijek bila ista: kako treba izgledati Dalmatinac? Nakon što su se dobro narazgovarali, zaključili su da to treba biti čovjek kojeg vedrina ne ostavlja ni u najtežim trenucima.

"To je čovjek našeg podneblja", nastavlja Dvornik. "Prava junačina! Svi ga borci vole. Razgovorljiv je. Priča partizanima dogodovštine iz svojeg života. Prijateljuje s Nikolom kojeg u filmu tumači Bata Živojinović."

Dalmatinac strada u trenutku branja cvijeća za Nikolinu suprugu, također partizanku. Nailazi na minu i biva smrtno ranjen. Scena kad ga Nikola nosi u jedinicu ostavlja dubok dojam na svakog gledatelja.

"Zavolio sam tog Dalmatinca ka rođenog brata", guši se u napadaju gripoznoga kašlja Boris Dvornik. "Eh, što ti je gripa! Ne možeš kao čovjek ni razgovarati. Sve te nešto škaklja u grlu."

I dok se Boris već po deseti put "zabavlja" s maramicom, iz prikrajka mu se podrugljivo smješka prijatelj Smoje.

"A, radit ćeš ti opet!"

"Smij se ti, samo smij!", ljuti se taj "fetivi" Splićanin na svojeg kompanjona Smoju. "A kao da si zaboravio što te čeka. Ne zaboravi da ćeš opet pisati za mene. A, radit ćeš ti opet, pa se onda nećeš smijati!"

O čemu je riječ? Popularnog Roka gledat ćemo iduće godine u zabavnoj emisiji Zagrebačke televizije One man show. U tim emisijama odabrani zabavljači i njihovi gosti bit će ne samo nositelji programa već će prema njihovim prijedlozima biti sastavljen i scenarij emisije.

Za koji dan počinje snimanje jedne od takvih emisija u kojoj će publika čuti i vidjeti popularnog pjevača zabavnih pjesama Mišu Kovača.

Mišo je kao goste pozvao nogometaša Peru Nadovezu i boksača Matu Parlova. Koga ćete vi pozvati'?

"Glumca Ivicu Vidovića. A pisac scenarija bit će moj prijatelj Miljenko Smoje. O drugim gostima još nisam odlučio."

Ivica Vidović vam je dugogodišnji prijatelj, zar ne?

"Od malih nogu. Počeli smo zajedno. Bili u školi, poslije smo zajedno igrali u filmu i na televiziji. Evo sada nam se ponovno pružila prilika da se ovdje iskažemo."

Posla preko glave

Dvornik se svako malo vraća na svoju gripu.

"Kao da me netko udara po glavi", tuži se. "Uhvatila me, bogami, dobro. Prava azijska gripa."

Do odlaska vlaka preostaje još tridesetak minuta. Glumac je u mislima već u Splitu. Možda već u postelji uz čašu kuhana "opola". Nakon takva lijeka gripa će nestati kao da je rukom odnesena.

"Ha, planovi...", ne zaboravlja odgovoriti Boris Dvornik. "Ima ih mnogo. Prvo, doći kući i izliječiti gripu. Čeka me Libar. Poslije toga ću se malo odmoriti."

Rad u Libru Marka Uvodića za Borisa Dvornika izuzetno je naporan. U toj televizijskoj seriji koju režira Daniel Marušić popularni splitski glumac pojavljuje se u dvostrukoj ulozi: kao Paško Botiljun i Marko Uvodić. No, kako sam zna reći, uvijek nađe vremena za "poć na ribanje". Kad se okupi dobra klapa, on uvijek nađe vremena pridružiti joj se.

"Za dva-tri mjeseca poći će u Titograd", nastavlja o planovima Dvornik. "Igrat ću u rusko-jugoslavenskom filmu koji režira Šaranović. Književnik Mirko Božić piše televizijsku seriju iz rata, o Vici Buljanu, i, kako sam čuo, mogao bih ja igrati tu ulogu. Kako vidite, nagodinu će biti posla preko glave."

I ove godine bio je Dvornik jako zauzet. Igrao je Dalmatinca u Sutjesci, zatim dvije uloge u Libru i predsjednika mjesne zajednice u filmu Kreše Golika Živjeti od ljubavi. U trideset i tri godine života taj je glumac igrao u četrdesetak filmova.

"Sve filmske uloge su mi drage", kaže Boris. "Ipak mi je najdraža uloga Ive u Devetom krugu", prisjeća se svoga filmskog prvenca zbog kojeg je ostavio kazališnu akademiju. "Mi smo ti glumci, takvi. Uvijek nam se sviđa prva i uloga koju posljednju igram."

"Ali, drage su mi i uloge u Prekobrojnoj, Mostu, Kad čuješ zvona, U gori raste zelen bor, Događaju, Okladi, Čoviku od svita, Litu vilovitom i drugim filmovima."

"Hajdemo, Borise", nestrpljivo se ubacuje u razgovor Miljenko Smoje. "Zakasnit ćemo na vlak. Ja ti više neću stat u ovoj zimi."

"Bogami, imaš pravo", zimogrožljivo će Boris. "Čim jedanput prođem preko rive, zaboravit ću na 'fibru' i ovu pustu gripetinu."

Razgovarao: Aleksandar Veljić (Plavi vjesnik, 1972.)

Pročitajte više