Božić u zelenom: Kako provesti ekološki osviješten Božić?

Shutterstock

Božić je vrijeme radosti, obiteljskih okupljanja i darivanja, ali često i doba kada naš ekološki otisak neumitno raste. Od prekomjerne potrošnje papira za zamatanje do bacanja hrane, tradicionalno božićno slavlje može imati značajan utjecaj na okoliš. No, što ako ovog Božića napravimo zaokret i odlučimo slaviti na ekološki osviješten način? Evo nekoliko savjeta kako možemo učiniti naš božićni blagdan zelenijim i održivijim.

Ekološki prihvatljiva dekoracija

Umjesto kupovanja novih ukrasa svake godine, razmislite o ponovnom korištenju starih ukrasa ili izradi vlastitih od recikliranih materijala. Prirodni ukrasi poput sušenih naranča, cimeta i grančica bora ne samo da izgledaju lijepo, već su i biorazgradivi.

Održivo darivanje

Odaberite darove koji imaju manji utjecaj na okoliš. To mogu biti ručno izrađeni predmeti, iskustva poput radionica ili članstava u lokalnim ustanovama, ili proizvodi od održivih materijala. Također, razmislite o zamjeni tradicionalnog zamatanja papira s tkaninom ili ponovno upotrijebljenim materijalima.

Svjesna potrošnja hrane

Planirajte obroke tako da smanjite količinu otpada. Koristite sezonske i lokalno proizvedene sastojke te razmotrite mogućnost uključivanja nekoliko vegetarijanskih ili veganskih jela u svoj božićni meni.

Osvijestite potrošnju energije

Božić je poznat po svjetlosnim dekoracijama, no one mogu značajno povećati potrošnju energije. Odaberite LED svjetla koja troše manje energije i postavite tajmer kako biste ograničili vrijeme kada su upaljena.

Zeleni pokloni za druge

Ako dijelite poklone, razmislite o donaciji u ime osobe kojoj darujete. Možete odabrati ekološke udruge ili projekte koji se bave očuvanjem okoliša. Također, nakon božićnih blagdana, pazite na pravilno odlaganje otpada. Reciklirajte što je više moguće i kompostirajte organske otpatke.

Provođenje ekološki osviještenog Božića ne znači odricanje od radosti i tradicije. To je prilika da postanemo kreativniji, svjesniji i odgovorniji u našem slavlju. Male promjene u načinu dekoriranja, darivanja i slavlja mogu imati veliki utjecaj na naš planet. Ovaj Božić, dajmo poklon održivosti našoj Zemlji, uživajući u blagdanima na zeleniji i svjesniji način.

Pročitajte više