Britanci pozivaju: Jesen je pravo vrijeme za tartufe u Istri

BRITANSKI magazin Hello! često hvali Hrvatsku i sve njezine ljepote, osobit one morske, no s dolaskom jeseni stavili su naglasak na odlične lokacije koje bi trebali posjetiti gurmani. Tako kažu da bi svi ljubitelji fine kuhinje trebali obići Istru, koja je po tome poznata, osobito u jesen, kad je sezona tartufa.  "S lokalnim sajmovima hrane i raznim gastronomskim događanjima, to je razlog više da tijekom vikenda pobjegnete u ovu prekrasnu hrvatsku regiju", pišu Britanci te dodaju kako stvarno postoji sličnosti Toskane i Istre, kao što se to često spominje.

Britanci navode kako je najveći tartuf ikada pronađen u šumama oko Motovuna težio 1,31 kilogram te je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda. Ako ne želite sami krenuti u lov na tartufe, uz pomoć posebno treniranih pasa, možete ih tijekom cijele godine isprobati u nekom od istarskih restorana te nije istina da vam je za baš svaki potreban jako dubok džep. Tartufi se kombiniraju s mesom, ribom i tjesteninom, a čak su i dio ponude među desertima. Postižu cijenu i do tri tisuće eura.

U Istri su organizirani gurmanski festivali koje svakako treba obići, misle Britanci. Jedan od njih se održava u Motovunu od 9. do 16. listopada, a slična okupljanja ljubitelja tartufa nude i Livada te Buzet. Na povratku iz Istre ne bi trebalo zaboraviti ponijeti djelić tog posebnog okusa, a tartufi u teglici ili pak sušeni ujedno su i odličan suvenir s tog putovanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.