Cinik i ljigavac za kojeg bi malo bilo reći da je dvoličan (ali samo na platnu)

Da se skupi svaki ljigavac sa svake rekreativne nastave od drugog do četvrtog razreda osnovnjaka plus oni s ekskurzija od petog do osmog, opet se ne može ta koncentracija ljige mjeriti s likovima Joea Pantoliana.

I hvala anđelima što je to tako, jer ništa ljepše nego kad redatelj umoran od listanja i potražnje za glavnim herojima i njihovim damama može barem odmoriti mozak kad dođe na red da se nađe glumac za ljigavca u filmu, tada on ukuca "P" u imenik, odmah ga algoritam povuče ka čudnom prezimenu Pantoliano i njegov posao je završen svega nekoliko sekundi kasnije, nakon što ovaj pristane.

Ne bježi Joe od tih uloga još otkako je kao makro Rebecce De Mornay kidao živce njoj i nadolazećem Tomu Cruiseu u Riskantnom poslu, a naravno da su i njegove najslavljenije izvedbe upriličene s dosta cinizma. Ali ne onog cinizma kad se svi smijemo suptilnoj, nihilističkoj pošalici mračnog antiheroja, već je to cinizam kojem se također smijemo kad je s druge strane ekrana.

Teško mu je vjerovati

Ostali likovi bi ga najradije bacili s terase, a i mi ako bi se dogodilo da nas ekran uopće ne dijeli, već da tu personu imamo od mesa i krvi pred sobom.

Sopranosi, Ralphie Cifaretto i njegova ljubav prema Gladijatoru veća nego Russella Crowea, to je nekako klasa za sebe od lika i doista je Joe za Ralphieja osvojio i Emmyja, no jednako znalački su ga i Wachowski iskoristili u debitantskom Boundu, kad su ga lezbijke vrtjele kao mladog majmuna iliti uhvatile u škarice, ako volite igre riječima, kao i naravno u Matrixu, gdje je njegov lik čak i trodimenzionalniji nego velika većina ostalih.

Teško mu je vjerovati i u Mementu, ali samo jer cedulja kaže da mu ne vjerujemo, inače je uvjerljiv do kosti, tu su i Ponoćna utrka, Goonies, Loši momci (1 i 2), Carstvo sunca, Kongo, Bjegunac, La Bamba i tako dalje, nije baš uvijek smrad, ali kad uspije izvući poštenje usprkos svojoj faci i dobro poznatom glasu, to je samo još jedan glumački trijumf.

Privatno sasvim ok tip

Privatno je sasvim ok tip, tako se piše i priča, dugo godina vodi javnu borbu za prepoznavanje i priznavanje mentalnih bolesti kod ljudi, što zbog sebe koji se s time bori, što zbog majke koja je također patila i to je svakako vrlo plemenito i za punu podršku.

Još da je Ralphie imao malo više razumijevanja za Paulijevu jadnu majku, ali onda ne bismo imali jednu od najsmješnijih scena u cijelim Sopranosima...

Momak čijim likovima bismo uskratili broj lica ako bismo ih nazvali dvoličnim, ali i momak koji je zbog sposobnosti igranja tih likova istinski ponos svog New Jerseya. Gospodin Joe Pantoliano, odmila - Joey Pants.

Pročitajte više