Foto: Instagram
KOLIKO često primijetite kako crvena tekućina kaplje s mesa kojeg ste upravo kupili? Sigurno ste se pitali koliko je to sigurno za vaše zdravlje, a možda i zabrinuli.
Crvena tekućina koju vidimo na mesu nije krv kao što to mnogi misle (i govore) već nešto potpuno drugo, piše BuzzFeed.
Radi se o proteinu koji se zove mioglobin. Ovaj protein srodnik je hemoglobina kojeg nalazimo u krvi. Njegova funkcija je da skladišti kisik u mišićnim stanicama. Isti taj protein zaslužan je i za crvenu boju koju vidimo na mesu i za koju mnogi misle da je krv. Mioglobin također sadrži željezo u sebi i zbog toga mijenja boju. Nije pronađen u krvotoku životinja, tako da se definitivno ne radi o krvi.
Na životinjama poput sisavaca možemo naći više mioglobina i zato i njihovo meso zovemo crvenim. S druge strane, životinje poput kokoši imaju jako malo ovog proteina i od tud naziv za bijelo meso.
Kad kuhate meso, mioglobin mijenja boju te postane smeđ i tako znate da je ono dobro skuhano (ili pečeno).
Isto tako, bijeli ljepljivi sloj na lososu nije mast, već topljiv protein.
Dakle, ne radi se o krvi (ni masti) već o proteinima i sasvim je sigurno konzumirati meso na kojemu pronađete ovu crvenu tekućinu.