Da, sendvič može i ovako izgledati: Biste li probali ove kombinacije salame?

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Poli 

SLADOLED od vanilije, sol i maslinovo ulje ili meso s voćnim dressingom. Zvuči nespojivo, ali ima smisla. Obroci postaju umjetnička djela spajanjem naizgled nespojivih okusa. Na internetu se tako sve češće mogu pronaći prijedlozi za recepte koji miješaju slano i slatko, hrskavo i kremasto. Tradicionalna jela sve su češće obogaćena modernim ruhom. U toj igri okusa klasična salama, koju vjerojatno većina ljudi doživljava kao standardni sastojak za sendvič, postaje neočekivani sastojak kreativne kuhinje.

Zašto ljudi vole spajati nespojivo i istraživati nove okuse, pritom se ne držeći provjerenih gurmanskih kombinacija? Odgovor leži u osnovnoj ljudskoj želji za nečim novim, uzbudljivim i praktičnim. Mala promjena u zalogajima poput sendviča može predstaviti izlaz iz rutine, a putem možemo otkriti novo omiljeno jelo za koje prijatelji neće vjerovati da je spojivo. 

Salama, novi sastojak deserta 

Neki će se možda zgroziti na pomisao da bi se salama mogla naći u desertu, no upravo tu dolazi do izražaja snaga kontrasta. Slatki i slani okusi, kad su pažljivo balansirani, mogu stvoriti potpuno novi doživljaj. Zamislite samo tanko rezanu salamu spojenu s hrskavim tijestom i blagim okusom kreme od vanilije. 

Takav recept već postoji. Riječ je o Poli bombonima. Ovi zalogaji zamotani u lisnato tijesto uz dodatak sira i slatkastih začina izgledom podsjećaju na mini rolice koje mogu poslužiti kao užina, bilo da ih poslužujete gostima ili ih pripremate za filmsku večer kod kuće. Recept za ove neobične zalogaje možete pronaći među brojnim Poli receptima, a priprema je jednostavna. 

Foto: Promo 

Lisnato tijesto potrebno je razvaljati i rezati na kvadrate. Na svaki kvadrat ide komadić Poli salame i sira po izboru, a tako složeno potrebno je sve pažljivo zamotati u oblik bombona.

krajeve lagano zarotirajte kako bi se dobio prepoznatljiv oblik. Bombone poslažite na papir za pečenje, premažite razmućenim jajetom i pecite u pećnici dok ne porumene, za što je potrebno otprilike 15 minuta na 200 stupnjeva Celzija. Rezultat su hrskavi i sočni zalogaji  za posluživanje tople ili hladne verzije. Za različite ideje možete posjetiti Poli službenu stranicu ili baciti oko na Poli kobasice te Poli proizvode.  

Torta više ne ide bez salame 

Ne, nije riječ o slatkoj torti, iako izgledom lako može zavarati. Radi se o slojevitom slanom jelu, oblikovanom poput prave rođendanske torte, koje osim salame sadrži i razne kreme, povrće i kruh. Idealan je za dječje zabave, rođendane ili kada jednostavno želite nešto drugačije, a recept možete pronaći ovdje.

Torta sa salamom nije samo vizualni trik, točnije, ona pokazuje kako se u kuhinji možete igrati i pritom ne gubiti vrijeme. Praktičnost u pripremi uz dodatak jednostavnog, ali ključnog sastojka - Poli salame. 

Foto: Promo

Naravno, ne mora svaka kombinacija biti potpuna inovacija. Ponekad je dovoljno samo malo zaokrenuti poznati recept. Tako su špageti s vrhnjem i Poli salamom postali jelo za sve one koji vole jednostavnu, ali zasitnu hranu. Brzo se pripremaju, a okus im je kremast, bogat i pun. Ključ je u tome da kombinirate sastojke koje imate kod kuće i ne komplicirate.

Ako pak želite nešto zabavno i brzo, posebno za djecu, tu su sendviči u neobičnim oblicima. Primjerice, Jožica Poli Kids sendvič uz dodatak salame, povrća i sira može biti način da najmlađe potaknete da pojedu cijeli obrok.

Foto: Promo 

Salama kao street food kod kuće 

Za ljubitelje klasičnih zalogaja u street food stilu, zanimljiva je varijanta hot doga u kojem je salama zamotana u tijesto s dodatkom kečapa i senfa. Ovo jelo naziva Lukavi Polidog primjer je kako tradicionalni fast food može postati domaći hit. Pritom se ne troši mnogo vremena, a rezultat je jelo koje je praktično, ukusno i zadovoljava apetit bez puno truda.

Foto: Promo 

Bez obzira jeste li ljubitelj klasike ili ste spremni isprobati nešto novo, kreativnost u kuhinji može postati zanimljiva igra za sve uzraste. Praktični recepti i lako dostupni sastojci omogućuju da svakodnevni obroci postanu mini doživljaj, a salama, iako naizgled jednostavna, može biti ključan element koji jelu daje poseban štih.

Složite svoju neobičnu kombinaciju i kroz igru okusa i tekstura možda otkrijete novu omiljenu kombinaciju. 

Sadržaj donose Index i Poli u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.