Danas se održava Učkarski samanj, sajam tradicionalnih proizvoda Istre i Kvarnera

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Tradicionalni sajam tradicionalnih proizvoda Istre i Kvarnera Učkarski samanj održava se u nedjelju, 16. put na najvišem prijevoju Učke, Poklonu, u Parku prirode Učka na 900 metara nadmorske visine.

I ove godine se, uz izložbeno-prodajni dio sajma, priređuje i kulturno-zabavni, ugostiteljski, dječji i edukativni program. U glazbenom programu sudjeluju grupe The Night Express, Elio Pisak i grupa Kožne jakne te Folklorno društvo Zora iz Opatije i etno multi-instrumentalist Franko Karajcar.

Predstavljaju se tradicionalni proizvodi Istre i Kvarnera

Na štandovima na prijevoju Poklon predstavlja se više od 50 proizvođača i udruga sa svojim proizvodima, uslugama i zanatima. Nude se suhomesnati proizvodi, sirevi, med, rakije i likeri, voće, prirodni kozmetički proizvodi, domaći kolači. Uz to, predstavlja se izrada autohtonih glazbala i drvenih figurica, gljivarstvo, kulturna baština lovranštine.

Mogu se vidjeti različite domaće životinje

Kao i svake godine dosad, u toru su domaće životinje ovog kraja: boškarin, ovca pramenka, tovar i krave. Akademski kipar i slikar Mirko Zrinšćak u sklopu Centra za posjetitelje Poklon priređuje izložbu Form as a Living Space.

Promet preko Učke ide u jednom smjeru, od istarske prema kvarnerskoj strani, a prolaz tunelom Učka za posjetitelje sajma je uz povlaštenu tunelarinu.

Dolazak na sajam moguć je i autobusom koji kreće iz Opatije svakih pola sata, a organiziran je i planinarski pohod u organizaciji planinarskih društava Knezgrad i Opatija. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.