Vulkan Pacaya, koji se nalazi na jugu Gvatemale, jedan je od tri aktivna vulkana u tom dijelu zemlje. Njegove erupcije mogu se vidjeti iz glavnog grada, koji je udaljen dvadesetak kilometara. Ovu lokaciju turisti često posjećuju, a posebnu im pažnju privlači pizza majstor David Garcia, koji priprema čuvenu "vulkansku pizzu".
Naime, on je prvu pizzu ispekao u vrućoj peći na temperaturi od 430 stupnjeva. Kaže da je nakon nekoliko minuta dobio tako dobar okus da je odlučio razviti metodu vulkanskog pečenja pizze, a ubrzo je ovaj specijalitet postao prava turistička atrakcija. Gosti među vulkanskim stijenama čekaju pizzu koju Garcia tanko razvlači na limeni pleh i zatim stavlja na užarenu tekuću lavu.
Ovakva priprema pizze nosi neke rizike
Temperatura je najveći izazov jer, kako tvrdi Garcia, varira od 800 do 1000 stupnjeva, što njegovu "peć" za pizzu čini najtoplijom na svijetu, a uvijek je tu i rizik, kako kaže, da pizza otplovi na lavi.
"Prodavao sam sve, od sladoleda do povrća, ali nikada nisam mislio da će vulkan biti polazna točka mog kulinarskog uspjeha", rekao je David, prenosi The Times. Osim činjenice da tijesto i sastojci mogu lako zagorjeti, priprema i konzumiranje ukusne pizze na aktivnom vulkanu nosi određene rizike.
"Jednom prilikom je vulkan ispuštao mnogo sumpora, pa smo se spustili u podnožje. Krenula nam je krv iz nosa, a ja sam pauzirao 15 dana", otkrio je pizza majstor.
"Izvrsnog je okusa"
"Tek kad sam počeo jesti pizzu, shvatio sam da se radi o aktivnom vulkanu. Možda to nije bilo najsigurnije iskustvo mog putovanja, ali pizza je bila zaista izvrsnog okusa", rekao je američki turista Sojourner White.