Diler izgubio 53,6 milijuna eura u bitcoinima na zaista baksuzan način

Foto: Pixabay

 IZMEĐU 2011. i 2012. Clifton Collins kupio je 6000 bitcoina koristeći novac koji je zaradio od uzgoja i prodaje marihuane, prenosi The Irish Times.

U to vrijeme, cijena kriptovalute iznosila je između 4 i 6 dolara. Danas ona vrijedi 9700 dolara. Ipak, Collins, koji ima 49 godina, neće moći uživati u blagodatima svog bogatstva, jer je vlasnik stana u kojem je živio slučajno bacio papirić na kojem su bili kodovi.

Collins je uhićen 2017. godine zbog uzgoja i prodaje marihuane i nakon suđenja dobio je pet godina zatvora. Kako je živio kao podstanar, vlasnik je tijekom čišćenja njegove sobe poslao na lokalno smetlište mnoge njegove stvari. Jedna od njih bio je i držač štapa za pecanje, u kojem je bio komadić papira na kojem su bili ispisani bitcoin kodovi u vrijednosti od 53,6 milijuna eura (58 milijuna dolara).

Kriptovalute se kupuju preko takozvanih kriptonovčanika. Jednom kada kupite bitcoin, kriptonovčanik vam dodjeljuje kod nužan za pristup. Svatko tko dobije taj kod može pristupiti i potencijalno ukrasti kriptovalutu, pa se kupci obično ohrabruju sakriti svoje kodove negdje na sigurno.

Collins je tijekom 2017. godine razdvojio svojih 6000 bitcoina na 12 računa, kako bi se zaštitio od gubitka svog kriptobogatsva, prenosi The Irish Times. Tiskao je kodove na komadu papira, a isti je ubacio u spomenuti držač štapa za ribolov.

Kako se ispostavilo na kraju, Collins ne bi ni mogao unovčiti bitcoine, čak i da papir s kodovima nije izgubljen na smetlištu. Irski ured za kriminalnu imovinu zaplijenio je kriptovalutu, jer je financirana nezakonitim aktivnostima, navodi The Irish Times.

Collins nije jedini koji je izgubio bogatstvo u kriptovaluti u posljednjih nekoliko godina. Muškarac u Velikoj Britaniji slučajno je bacio hard disk na kojem su bili sačuvani kodovi vrijedni 127 milijuna dolara.

Gerald Cotten, vlasnik kanadske mjenjačnice kriptovalute, umro je u prosincu 2018. godine, ostavivši za sobom 190 milijuna dolara kriptovalute, za koje je samo on imao lozinku.

T.T.