Dino Merlin apsolutni favorit polufinala Eurosonga, natječe se i izraelska transseksualka



U ČETVRTAK navečer za sve obožavatelje Eurosonga slijedi druga polufinalna večer. Na njoj će nastupiti predstavnici 19 zemalja. Tako će u četvrtak zapjevati Austrija, Bjelorusija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Cipar, Danska, Estonija, Makedonija, Irska, Izrael, Moldavija, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Švedska, Nizozemska te Ukrajina. U drugoj polufinalnoj večeri ponovno će se odabrati deset predstavnika koji ulaze u finale te se s deset zemalja iz prve polufinalne večeri te pet zemalja koje imaju direktan prolaz u finale bore se za mjesto pobjednika Eurosonga 2011. godine.

Austrija

Pjesmu "The Secret is Love" otpjevati će mlada 21-godišnja Nadine Beiler. Završila je glazbenu školu te je odrasla uz glazbu i pjevanje. "Dolazim iz veoma muzikalne obitelji, a svoj prvi nastup imala sam već sa pet godina tijekom obiteteljske zabave za Božić", priča Nadine. Prvi pravi nastup Nadine je ipak imala 2007. godine na jednom glazbenom showu gdje je odnijela pobjedu. Zanimljivo je kako je riječi pjesme za Eurosong napisala sama.

Bjelorusija

Anastasiya Vinnikova ima 20 godina te također obožava pjevanje od malih nogu. "Kad sam imala četiri godine sva djeca iz moje crkve bila su tiho, jedino sam ja pjevala. Tada mi je velečasni rekao `Anastasiya, ti ćeš biti pjevačica` te me poškropio svetom vodom", ispričala je mlada pjevačica o tome odakle crpi snagu da bude dobra u svojoj profesiji. Osim što pjeva, Anastasiya studira lingvistiku na studiju u Minsku. Svoju zemlju predstaviti će pjesmom "Ja volim Bjelorusiju".

Belgija

Šesteročlana grupa Witloof Bay ove godine će Belgiju predstaviti pjesmom "With Love Baby". Ono što je najzanimljivije kod njih jest da nemaju niti jednog instrumenta osim glasa. Petero ih pjeva, a šesti član je beatboxer. Pjesma se oslanja na jednostavan, ali ipak duboki tekst te urbani hip hop zvuk. Belgijanci su svoje predstavnike Eurosonga po prvi puta izabrali putem internet stranice.

Bosna i Hercegovina

Sarajevski pjevač Dino Merlin ove godine predstavljati će Bosnu i Hercegovinu pjesmom "Love In Rewind". Svoju karijeru Dino je započeo još daleke 1983. godine s bendom Merlin. Samostalnu karijeru pak je započeo tek 1991. godine, a do sada je izdao pet studijskih albuma s bendom te pet samostalnih albuma. I dalje je jedan od najpoznatijih izvođača na Balkanu.

Bugarska

Čak četvero ljudi bilo je potrebno da se napiše pjesme "Na Inat". Sebastian Arman, David Bronner, Borislav Milanov i bugarska predstavnica Poli Genova napisali su pjesmu za ovogodišnji Eurosong. "Moj san je bio da predstavljam Bugarsku na Eurosongu. Pjesma je napravljena isključivo za ovaj događaj", rekla je uzbuđena Poli. Čak je četiri puta do sada probala doći do Eurosonga, a to joj je pošlo za rukom tek 2011. godine.

Cipar

"San Aggelos S’Agapisa" naziv je pjesme kojom će Christos Mylordos predstaviti Cipar na Eurosongu. Ima tek 20 godina. Glazbom se bavi od malih nogu. Sa 13 je počeo svirati piano, gitaru te je počeo učiti pjevati. Naposljetku je diplomirao u glazbenoj školi za rock 'n' roll. Dvije godine radio je kao profesionalni pjevač te je sudjelovao na brojnim natjecanjima i festivalima. Do sada je izdao i dva CD-ana Cipru i u Grčkoj. Pored svega stigne se baviti i aktivnostima poput tenisa, plivanja i informatike.

Danska


Da era boy bendova nije prošla pokazuje i nizozemska grupa "A Friend In London" koji predstavlja svoju zemlju pjesmom "New Tomorrow". Dečki su se upoznali još 2005. godine u internatu u Vostrupu, a od prvog dana skladaju zarazne i melodične pjesme. Tijekom protekle godine imali su čak stotinu nastupa! Na njihovu glazbu utjecala je i britanska indie scena, a povremeno eksperimentiraju i s vokalnom pratnjom zborova.

Estonija

Getter Jaani pjevačica je koja pjesmom "Rockefeller Street" planira zarobiti srca Europljana. Njen život je nalik snu mnogih djevojaka jer je doslovno cijeli život okružena glazbom i plesom. Oba roditelja su joj koreografi pa je od njih mnogo i naučila zbog čega nikad nema tremu na pozornici, a njeni nastupi su svježi i vrlo interaktivni. Već je sudjelovala u mjuziklima te je izdala u svoj album. Trenutačno studira te bi uskoro trebala postati dizajnerica i stilistica.

Makedonija


Vlatko Ilievski jedan je od najpopularnijih rock glazbenika Makedonije. Pjesmom "Rusinka" u četvrtak će pokušati proći u finale Eurosonga. Ima 26 godina te je izdao dva albuma dosad. Primio je i brojne glazbene nagrade te održao jedan od najvećih koncerata u povijesti Makedonije.

Irska
Braća John i Edward Grimes, poznatiji kao Jedward, već su poznati europskoj publici, a proslavili su se 2009. godine na britanskom talent showu "X-Factor". Poznati po svojim neobičnim nastupima i kostimima, a prvi hit koji im je zasjeo na prvo mjesto glazbenih ljestvica bio je "Under Pressure" koji su snimili s Vanilla Iceom. Na Eurosongu će pjevati pjesmu "Lipstick" te su jedni od favorita ovogodišnjeg Eurosonga.

Izrael


Izraelska ljepotica Dana International zapjevati će svoj hit "Ding Dong". Proslavila se još 1990.-ih godina, a u medijima je izazvala kontroverze kad je promijenila spol. Naime, Dana je rođena kao Yaron Cohen. Izrael je već predstavljala na Eurosongu 1998. godine pjesmom "Diva" kad je odnijela i pobjedu. Preko noći je postala internacionalna zvijezda te postala kulturna ikona. Sinead O'Connor jednom prilikom izjavila je kako je Dana inspirira i daje joj snage, Jean Paul Gaultier 1998. godine nazvao ju je svojom muzom dok ju je časopis Time proglasio osobom godine.

Latvija


Pjesmom "Angel In disguise", koja neodoljivo podsjeća na Elvisovu "Devil In Disguise" duo Musiqq predstaviti će Latviju. Oni su R'n'B, soul te hip-hop duet koji čine Marats Ogleznevs i Emils Balceris. Zajedno nastupaju od 2009. godine, a i prije toga su imali zavidne glazbene karijere.

Moldavija
Neobična skupina glazbenika Zdob si Zdub na glazbenoj sceni nalazi se od '90-ih godina. Kombiniraju metal s folklorom, punkom, hip-hopom i brojnim drugim žanrovima. Imaju veliki broj obožavatelja u svojoj zemlji. Glazbeni idoli su im bendovi poput Red Hot Chili Peppers, Emir Kusturica & No Smoking Orchestra, Korn, Biohazard, Rollins Band, Rage Against The Machine, Soulfly, The Garbage, Fun Lovin' Criminals te brojni drugi. Moldaviju će na Eurosongu predstaviti pjesmom "So Lucky".

Rumunjska

Još jedan boy bend, Hotel FM, ove godine će zapjevati na Eurosongu. Pjevati će skladbu pod imenom "Change". Zajedno surađuju od 2005. godine, a deklariraju se kao bend koji svira pop-rock. Osim u rumunjskoj, poznati su i u Njemačkoj. trenutačno rade na jednom vrlo neobičnom projektu, snimaju Shakespearove sonete zajedno s rock filharmonijom. Također imaju i glazbeni studio gdje surađuju i snimaju pjesme s talentiranim klincima.

Slovačka


Mlade i izazovne blizanke Daniela i Veronika čine duet TWiiNS. Imaju 25 godina te studiraju menadžment. Osim što pjevaju po koncertima i studiraju, povremeno glume i u mjuziklima. Nakon što su izdale prvu ploču, postigle su platinastu nakladu, a nakon toga potpisali i ugovor s američkim izdavačem koji surađuje s Nelly Furtado i brojnim drugim zvijezdama. Trenutačno žive u Los Angelesu gdje rade na svojoj internacionalnoj karijeri.

Slovenija


Maja Keuc svog glazbenog idola vidi u Christini Aguileri. Karijeru je započela u jednom talent showu, a zapjevala je i u nekoliko mjuzikla. Osim rocka voli i blues te soul. Sebe opisuje kao samokritičnu djevojku koja objema nogama stoji čvrsto na zemlji.

Švedska

Eric Saade predstaviti će Švedsku pjesmom "Popular". Sebe opisuje kao kreativnu i pozitivnu osobu te pravog "control freaka". odrastao je sa sedmero braće i sestara, a pisanjem pjesama počeo se baviti sa 13 godina. Inspiraciju za pjevanje dobio je od Michaela Jacksona te je tada shvatio i da ima talent. Tijekom odrastanja idoli su mu bili Backstreet Boys i Bryan Adams.

Nizozemska

Grupa 3JS ima tri vokala - Jan Dulles, Jaap Kwakman i Jaap de Witte koji su napisali pjesmu "Never Alone" kojom predstavljaju Nizozemsku. Svoju karijeru započeli su slučajno pjevajući u jednom baru iz zezancije. Kad su skužili da između njih ima "kemije" odlučili su pokušati nešto ozbiljnije. Danas su jedni od miljenika nizozemske glazbene scene te nižu hit za hitom. Izdali su i nekoliko albuma, a svoju glazbu karakteriziraju kao pop klasiku. Sebe nazivaju sanjarima i budala jer su uvijek i bez obzira na sve optimistični.

Ukrajina


Mika Newton jedna je od najpopularnijih Ukrajinskih pjevačica koja će zapjevati "Angel". Često ju nazivaju i kraljicom filmskih soundtracka jer je do sad snimila mnoštvo pjesama za filmove u Velikoj Britaniji, Rusiji i Ukrajini. Snimila je nekoliko albuma za ukrajinsko tržište te jedan za Veliku Britaniju. Na tom albumu surađivala je s poznatim izvođačima poput Enriquea Iglesiasa, Cher i Toni Braxton.


Dino Merlin favorit kladionica, Belgija na zadnjem mjestu

Prema kladionicama koje prate Eurosong najveći uspjeh predviđa se Dini Merlinu, točnije Bosni i Hercegovini da će proći u finale tijekom druge polufinalne večeri. Odmah iza njih slijede Danska, Estonija i Irska dok su na zadnjem mjestu Belgija, a predzadnjem Makedonija. Nekadašnja pobjednica Eurosonga, Dana International teško će povratiti svoju slavu iz 1998. godine jer se prema kladionicama nalazi u drugoj polovici tablice dok je ove godine pravo iznenađenje Ukrajina, Švedska i Rumunjska koje su plasirane na višim mjestima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.