Disney je morao ukloniti šalu iz Priče o igračkama 2 zbog optužbi da je neprimjerena

Screenshot: YouTube

PRIČA O IGRAČKAMA spada među klasike animiranih filmova, no čak i najveći fanovi ponekad pomiješaju detalje nastavaka. No u ovom slučaju nije riječ o krivom sjećanju, nego namjernoj cenzuri šale koja nije bila u skladu s pokretom za ženska prava. 

S izlaskom spin-offa serijala Priče o igračkama, animiranog filma Svjetlosni, sve se više nagađa o mogućnosti snimanja petog dijela, koji bi trebao biti i posljednji, što je mnoge podsjetilo na situaciju sa spornom scenom iz drugog nastavka koja je u jeku pokreta #MeToo izazvala negativne reakcije. 

Loš upad

U kontroverznoj sceni koju je Pixar uklonio 2019. godine negativac Stinky Pete uhvaćen je kako razgovara s lutkama Barbie i uvjerava ih kako će se sigurno "naći uloga za njih u trećem nastavku".

Na vrhuncu pokreta #MeToo upravo ovakav razgovor između producenata i glumica bio je povod za pobunu i zbog toga je prilikom izlaska BluRay izdanja Pixar, a kasnije i Disney+, uklonio spornu scenu.

Ovo nije jedina Disneyjeva kontroverza po pitanju ženskih prava. Disney je bio bombardiran negativnim reakcijama zbog riječi u pjesmi Arabian Nights iz crtanog filma Aladdin koje glase: "Odrezat će ti uho ako im se ne sviđa tvoje lice." Disney je tada bio prisiljen promijeniti riječi pjesme.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.