Dizajneri interijera otkrili što je u trendu ove godine, a što više nije moderno

Foto: Shutterstock

TRENDOVI u dizajnu interijera nisu nešto što često podliježe promjenama. Namještaj, zidne obloge i umjetnine su preskupi, glomazni i previše izdržljivi da bi se često mijenjali. Nitko ne mijenja namještaj svake godine.

Ipak, s godinama dolaze novi trendovi u uređivanju interijera. Ono što je bilo u trendu devedesetih gotovo sigurno sada nije moderno. Vogue je stoga odlučio pitati dizajnere interijera da im kažu što će u narednom periodu biti "in" i kakav trend uređenja doma će dominirati idućih nekoliko godina, a što je na putu da postane zastarjelo. 

Kao najveći trend u svijetu interijera dizajneri ističu zemljane tonove, koji su postali popularniji tijekom pandemije, a i dalje vladaju u uređenju domova. Nijanse smeđe nastavljaju dominaciju u dekorima, dok je ljubičasta boja, kažu eksperti, boja godine 2023. Također, srebrni akcenti polako zamjenjuju zlato i broncu. Da ne duljimo, ovo su trendovi u svijetu interijera za 2023. godinu.

Zemljani tonovi s naglaskom na smeđu i ružičastu

"Zemljani tonovi nastavljaju dominirati dok se svi oporavljamo od godina potpuno sivog trenda. Prošle godine predvidjela sam povratak zemljano smeđih nijansi, a njihova popularnost se nastavlja. S druge strane, crvena boja vraća se u velikim količinama. Od bogate boje volovske krvi do zemljane terakota crvene, nijanse crvene inspirirane prirodom dominirat će dizajnom", rekla je dizajnerica Danielle Colding.

Neoklasicizam

"Povratak neoklasicizma, s njegovim fokusom na vrlo detaljne i simetrične linije, prirodan je napredak nakon popularnosti stila mid-century modern. Dekor se lako stapa s drugim razdobljima i stilovima i fokusira se na eleganciju i sofisticiranost a da pritom ne predstavlja upadljiv prikaz bogatstva", rekao je dizajner Timothy Corrigan.

Terrazzo

U interijerima se od prošle godine u velikoj mjeri koristi Terrazzo. U prirodnom obliku ili kao imitacija, ovaj materijal postao je žestoka konkurencija mramoru, a njegova dominacija svijetom interijera nastavlja se i ove godine.

Rasvjeta od papira i tkanine

Athena Calderone smatra da će ove godine u svijetu interijera oživjeti rasvjeta izrađena od papira, tkanine ili svile s mekim, ambijentalnim sjajem.

Srebrni i željezni akcenti

Bronca, zlato i bakar dugo su bili prvi izbor dizajnerske industrije, no srebro sve više intrigira ljubitelje interijera. Njegov sjaj i tekstura daju sofisticiranu eleganciju svakom prostoru.

Kamene obloge

"Od okvira vrata i prozorskih klupica do podnih ploča i letvica, korištenje mramora i kamena na površinama oko kuće nije novi trend, ali je nedavno napredovao i sada se koristi za dotjerivanje arhitektonskih detalja. Uporaba mramora i kamena na ovaj način čini se ne samo bezvremenim i starim trendom već i svježim, a daje novi život pretjerano korištenom materijalu", kaže dizajner Colin King.

"Statement" staklo i keramika

Robin Standefer rekao je: "Uzbuđeni smo zbog godine koja je pred nama jer će biti sve više umjetnika i zanatskih majstora koji ručno rade s prirodnim materijalima - keramikom, staklom, drvom - na prekrasne i sofisticirane načine."

Brutalizam

Brutalizam je stil u modernoj arhitekturi koji je cvjetao od 1954. do 1970. godine. "Brutalistički dizajn bit će velik trend ove godine. Karakterizira ga korištenje sirovog, nedovršenog betona kao građevinskog materijala, kao i fokus na funkcionalnost i korištenje industrijskih materijala. Beton se uvelike vraća kao dekorativni element u interijerima.

"Povratak pripisujem općem zahtjevu za čistim i smirujućim prostorima. U usporedbi s prošlošću, novi brutalistički stil rezultira mekšim pristupom koji uključuje prirodne elemente poput drva, kamenja, biljaka i održivih materijala, što rezultira toplijom i gostoljubivijom estetikom", kaže dizajner Giampiero Tagliaferri.

Teksturirane pločice

"Teksturirane i trodimenzionalne pločice bit će posvuda ove godine. Od podova i pozadinskih obloga do tuš-kabina, kamina, pa čak i cijelih zidova, svakoj površini daju onaj organski, ručno izrađen dojam, a istovremeno zadržavaju vrlo suptilne kontraste i varijacije", kaže Colin King.

Alternativna vizualna umjetnost 

"Nakon snažnog interesa za suvremeno slikarstvo sada se vraćaju i skulpture", rekao je Timothy Corrigan.