Dobio je 2.04 milijarde dolara na lutriji, a na porez bi mu mogla otići većina iznosa

Foto: EPA

ZAMISLITE da osvojite najveći dobitak na lutriji u povijesti, a zatim vam na porez ode gotovo tri četvrtine dobitka.

To je surova stvarnost s kojom se suočava sretni dobitnik nevjerojatnih 2.04 milijarde dolara na američkoj Powerball lutriji. Iako je sretnik bez sumnje znatno bogatiji nego prije dobitka, Forbes je otkrio koliko bi novca mogao izgubiti na porezima. A taj iznos je gotovo jednako nevjerojatan kao i iznos koji je osvojio.

Iznos poreza koji će trebati platiti ovisi o nekoliko različitih faktora, o tome u kojoj američkoj saveznoj državi pobjednik živi (u ovom slučaju u Kaliforniji) i na koji način će mu biti isplaćena nagrada. Porezni odvjetnik Robert W. Wood rekao je za Forbes da će pobjednik dobiti samo oko polovice nagrade ako odabere jednokratnu isplatu.

"Ako pobjednik odabere paušalni iznos, tih 2.04 milijarde dolara pada na 997.6 milijuna dolara. Naravno, to je prije oporezivanja. Da bi umjesto toga dobio punih 2.04 milijarde dolara, pobjednik bi morao odabrati isplatu na 30 godišnjih rata. To znači oko 68 milijuna dolara godišnje, također prije oporezivanja", rekao je Wood.

Dobitnici koji ne planiraju unaprijed ponekad imaju problema s plaćanjem poreza

"Za početak, pobjednik mora platiti 24 posto saveznog poreza. Uz dobitak od 2.04 milijarde dolara, izbor isplate u gotovini donosi mu 997.6 milijuna dolara. Porez po odbitku od 24 posto iznosi 239.4 milijuna dolara, ostavljajući 758.2 milijuna dolara. Ali Porezna uprava još nije završila", kazao je Wood.

"Iako se samo 24 posto zadržava i šalje izravno Poreznoj upravi, naš će sretni dobitnik dugovati puno više u travnju 2023. Budući da savezne stope poreza na dohodak idu do 37 posto, a dobitnik je u vrhu, čeka ga iznos od još 13 posto - 129.7 milijuna dolara više koje treba platiti do 15. travnja", dodao je.

Wood je otkrio i da dobitnici lutrije koji ne planiraju unaprijed ponekad imaju problema s plaćanjem poreza godinu dana nakon velikog dobitka. Srećom, kalifornijski porezni zakon je povoljan za pobjednika Powerballa jer se dobici oslobađaju poreza. Stoga, nakon plaćanja saveznog poreza ostaje mu oko 628.5 milijuna dolara. Nije loše, ali sigurno nije 2 milijarde dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.