Dobitnik Pulitzera koji je ulogom u horor klasiku zadužio svijet filma

Foto: Press

EGZORCIST nije iz kategorije naslova o kojima se priča kad se prave liste "najbolje odglumljenih filmova". Čak i kad se govori o njemu, rijetko se na popisu kvaliteta spomene gluma, ali nije to ni skroz neopravdano. To je jednostavno film s previše kvaliteta i ne može se baš sve odmah istaknuti.

Egzorcist bi morao biti dio lista koje se bave vrhunskim izvedbama, jer on ih nema jednu ili dvije, nego barem pet. Danas nećemo o Maxu von Sydowu, Leeju J. Cobbu, Ellen Burstyn ili maloj Lindi Blair, već o nešto manje poznatom imenu u okviru ansambla, ali i o čovjeku koji je igrao vjerojatno najkompleksniji lik u klasiku Williama Friedkina - lik oca Karrasa.

 

Riječ je o Jasonu Milleru. Dok je igrao ulogu oca Karrasa 1973., javljeno mu je da je osvojio Pulitzerovu nagradu za svoju dramu That Championship Season, a za istu dramu je osvojio i nagradu Tony, dok je za Karrasa nominiran za Oscara, tako da nema sumnje koja mu je bila centralna godina života kada su poslovna priznanja u pitanju. Inače, u Egzorcistu je debitirao na filmu i, eto, odmah se pozlatilo (trebao je osvojiti i tog Oscara, ali je otišao Johnu Housemanu). Nešto kasnije dobio je ponudu da igra Travisa Bicklea u Taksistu, međutim odlučio se za Nickel Ride i povijest kaže da nije dobro procijenio situaciju.

Nema veze, ionako nikad nije mnogo mario za filmsku glumu. U nastavku života se više posvetio kazalištu i pisanju, tako da je stigao snimiti još samo 15-ak filmova, nekoliko TV radova, pa se može reći da mu je pored Karrasa ipak najveći doprinos filmu taj što je napravio i odgojio svog sina Jasona Patrica, vrhunskog i veoma podcijenjenog glumca, jednog od najavljenih i nažalost neostvarenih lidera generacije kojoj je pripadao. 

Pravo ime Jasona Millera je John Miller Junior, a Jasona Patrica je John Miller III., tako da Patric u svom pseudonimu nije uzeo očevo pravo prezime, nego lažno ime, a onda iznebuha izmislio to Patric kao što mu je stari izmislio Jason koje desetljeće ranije. Pitanje je što je John Miller Prvi mislio o svemu tome.

Sve u svemu, John Miller II., tj. Jason Miller, onaj o kome pričamo, umro je 2001. od srčanog udara, a rođen je 1937. godine. Veliki pisac, a - možda se nije potrudio mnogo puta potvrditi na platnu, ali tako dobro, turobno i nijansirano odrađen lik oca Karrasa ne može biti slučajnost i bez daljnjih potvrda smijemo reći - bio je i sjajan glumac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.