Dok su njegovi vršnjaci trčali za kravama, mali Marko iz Čavoglava je sjedio na kamenu i mislio

Foto: FAH

NAJLJEPŠE mi je moliti u Čavoglavama, tamo gdje sam još kao dijete razmišljao dok su se druga djeca igrala, reče Thompson, izazivajući suze u očima nacije.

Dok su njegovi vršnjaci igrali na male branke ili trčali za kravama, mali Marko sjedio bi na kamenu i mislio. Kad bi zašlo sunce, mater bi ga dozivala: Marko, pada rosa! Ulazi u kuću, pokvariće ti se pamet!

Znala je mater da misli povuku vlagu, nadignu se i deformiraju te plijesan i trulež učas zahvate možđane. Njen Marko, đavoglavac neposlušni, odgovarao bi da misli nisu parket, a i da jesu, kao da on ima ijedne daske u glavi? Otkad je Marko otišao iz Čavoglava, u selu više nema tko mislit.

Nekad si potreban mami i tati, a nekada domovini, opravdao je Marko svoj odlazak, stvarajući knedlu u jednjaku nacije. Smucao se po Zagrebu, živeći u potleušici od milijun i pol eura, a sad životari u Splitu jer domovina tako hoće.

Da je Thompson veliki mislilac, vidi se i po tome šta mu plaćaju da ne radi ništa, samo da misli. Međutim, on tvrdi da nikakav novac za to nije primio. Od Sanadera je dobio tek 50.000 kuna za crkvu u Čavoglavama. Kao da su to neke pare? Više su ga koštali zubi!

Markov prijatelj Litre također nije uzeo ni kune. Navodno je sve bilo u eurima. Osim mami, tati i domovini, Marko je bio potreban i Danijeli Martinović. Poslije je uvjeravao Boga i narod da tad nije mislio. Moguće. Kad se sva krv salije u jedan organ, ne ostane dovoljno za mozak. Danijela je šutjela, no od nje nitko i ne očekuje da misli.

Najbolje šta je Thompson ikad smislio je da publiku na koncertima pozdravlja kao da je doma. Toga se nijedan glupan ne bi sjetio, stoga bi se moglo zaključiti da je sve šta Thompson radi pomno smišljeno, pa tako i njegovo predavanje srednjoškolcima.

Dok je pričao o Bogu, osvrnuo se i na rat. Bog i rat i inače idu zajedno te je u križaljci grčki bog rata-Ares, dok je u Hrvatskoj domovinski bog rata -Thompson.

Fasciniran nebeskim svodom dugo se lomio između karijere pjevača ili astrofizičara, a onda se ljubav prema nebesima pretvorila u strast za zemaljskim užicima i Marko je postao pjevač. Zna se; tko pjeva, zlo ne misli!

No, čim se u Europi saznalo da Marko misli, otkazali su mu koncerte. Nije Marku čav'o glava pa da po njoj lupaju inozemni čekići, branila je Kolinda hrvatskog mislioca tim više jer Lijepa Naša nije iznjedrila takav intelekt još od smrti filozofa, teoretičara, genijalca i učenjaka Pavelića.

No, sudeći po optužnicama, čini se da Marko umije brinuti sam o sebi. Ako ponekad i dobije po glavi, on se skrušeno preda molitvi, utječući se za miran san svom anđelu čuvaru. Sanaderu, čuvaru mili, mojon pameću se zakrili, prema našen obećanju, čuvaj mene noću, danju. A kad na sud nevin pođen, pa sretno kad kući dođen, ja se mirne duše mogu smijat dok ne padnen s nogu!

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Dadu Batinić i Dadin kanoćal, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tagove: Dada Batinić i Dadin Kanoćal.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.