Dubravka Ugrešić posthumno dobila Njegoševu nagradu

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Književnica, znanstvenica i publicistica Dubravka Ugrešić posmrtno je osvojila Njegoševu Nagradu za životno djelo, izvijestila je u ponedjeljak izdavačka kuća Fraktura.

Kako je obrazloženo, Ugrešić je nagrađena za svoj književni opus, etički stav, integritet i društvenu angažiranost. Predsjednik žirija Nedžad Ibrahimović izjavio je kako nagrada dodijeljena ove godine, upravo zbog spomenutih kvaliteta autorice, ima društvenu i kulturnu važnost, napominje se u priopćenju.

Dubravka Ugrešić rođena je u Kutini 1949. Autorica je brojnih knjiga, među kojima i Poza za prozu, Štefica Cvek u raljama života, Život je bajka, Forsiranje romana-reke, Američki fikcionar, Kultura laži, Muzej bezuvjetne predaje, Zabranjeno čitanje, Ministarstvo boli, Nikog nema doma, Baba Jaga je snijela jaje, Napad na minibar, Lisica i Doba kože. Njezine su knjige prevedene na više od dvadeset jezika. Umrla je u Amsterdamu 2023.

Nagradu koja se od 1963. godine dodjeljuje za životno djelo primit će predstavnici zaklade koja je osnovana po želji Dubravke Ugrešić s primarnim ciljem da upravlja njezinom književnom ostavštinom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.