Dugina klupa ne smije pasti!

Foto: Pixsell/PIXSELL

U POVODU Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije zagrebačke gradske vlasti odlučile su simbolički postaviti klupu duginih boja na Zrinjevcu. 

>> FOTO Na Trgu bana Jelačića zastave, na Zrinjevcu klupa duginih boja

Fotografijom šarene klupe jutros se na Facebooku pohvalila Rada Borić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba, a ubrzo je vijest o “duginoj klupi” završila na većini portala.

Tri sata je Zagreb izgledao kao tolerantna europska metropola

Zagreb je na trenutak izgledao kao druge europske metropole, među kojima mnoge slave i svoju LGBT povijest i sugrađane kao neodvojivi i poštovani dio društvene zajednice. Dugina klupa na Zrinjevcu je predstavljala političku poruku LGBT Zagrepčanima i Zagrepčankama da imaju podršku ove gradske vlasti, ali i poruku svima o tome kakav Zagreb želi biti grad - tolerantan, progresivan, otvoren, veseo. 

Trajalo je tri sata. 

Naime, na Zrinjevcu se pojavio jedan muškarac i brže-bolje duginu klupu prefarbao u crno. Čin koji je nehotična metafora djelovanja sila tmine. Njihova je želja Hrvatsku zaviti u crno. Od crnih ustaških uniformi do crnih mantija. Šarenilo im smeta, raznolikost ih vrijeđa. Šire mrak.

Nakon što se društvenim mrežama brzo proširila fotografija vandalizirana dugine klupe, uslijedile su uobičajene reakcije, od onih koji su se još jednom razočarali u Hrvatsku do onih koji su još jednom pobješnjeli na Hrvate.

Odlučna reakcija gradskih vlasti na homofobni vandalizam

A onda je uslijedio preokret!

>> Muškarac prebojao klupu duginih boja na Zrinjevcu u crno, brzo je vraćena nova

Friško ofarbana dugina klupa vraćena je na svoje mjesto na Zrinjevcu. Tko kaže da javne službe ne mogu biti efikasne?

 

Grad Zagreb i gradonačelnik Tomislav Tomašević tako su ubili više muha jednim udarcem.

Postavljanje klupe je ispalo pun pogodak jer je reakcija na klupu dokazala zašto je potreban Međunarodni dan borbe protiv homofobije. Naime, homofobnim vandaliziranjem dugine klupe se željelo poručiti da LGBT ljudi i simboli nemaju jednako pravo javnosti kao drugi, da su neprihvatljivi. 

Evo kako bi u praksi izgledao Mostov zakon o zabrani LGBT propagande

Farbanje dugine klupe u crno je bio praktični prikaz namjera iza zakona o LGBT propagandi koji je svojedobno najavljivao Mostov Nikola Grmoja. Tako bi to izgledalo. Zamislite da dijete vidi klupu duginih boja! Jezuš Marija!

Grad Zagreb i Tomašević su jasno izrazili baš suprotan politički stav, ujedno stav u skladu s predizbornim programom, kao i sa željama baze Možemo.

Pokazali su se i dosljednima i sposobnima politički djelovati u trenutku kada je to potrebno. Jer naravno da duginu klupu treba ekspresno obnoviti i vratiti na njeno mjesto na Zrinjevcu. 

Zagrepčani će odlučiti o budućnosti dugine klupe

Zagrepčani su dobili veliku priliku zahvaljujući jednoj maloj klupi. 

Dugina klupa može završiti kao stalna meta iživljavanja homofoba te tako postati simbol homofobne mržnje u glavnom gradu Hrvatske. Može biti jasan signal svakom stranom turistu u kakvom se gradu nalazi.

Ili: dugina klupa može završiti kao dragi dio zagrebačkog javnog inventara, kao mjesto na kojem su sjedili mnogi ljubavni parovi, kao mjesto za predah, poljupce i sreću. Može biti jasan signal svakom stranom turistu u kakvom se gradu nalazi.

Što će se dogoditi s duginom klupom odlučit će tako kroz vrijeme Zagrepčani. Želite li kada pomislite na duginu klupu u glavi imati sliku klupe u parku na kojoj sjede zagrljeni parovi, oko koje se igraju djeca, na kojoj se odmaraju seniori ili pak želite sliku išarane, unakažene, polomljene klupe koja simbolizira mržnju i homofobiju?

Klupa za sve nas

Meni se čini da se vrijedi boriti za tu duginu klupu. To je klupa za sve nas. Ona predstavlja bolji i ljepši Zagreb koji želimo, Zagreb koji se brine za prava svih svojih građana. Grad slobode i tolerancije. Dugina klupa je sada postala više od klupe.

Drugim riječima, dugina klupa ne smije pasti! 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.