Dvije godine bez Rajka: Zašto je Dujmić bio jedan od najvećih hrvatskih glazbenika?

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

PRIJE točno dvije godine, 4. kolovoza 2020., preminuo je veliki hrvatski skladatelj i nekadašnji vođa Novih Fosila Rajko Dujmić.

29. srpnja te godine doživio je tešku prometnu nesreću u Starom Lazu, pokraj Ravne Gore, gdje je imao vikendicu. Nažalost, šest dana kasnije, u riječkoj bolnici, podlegao je zadobivenim ozljedama.

Od Novih Fosila stvorio senzaciju

Dujmić je kroz svoju dugogodišnju karijeru napisao brojne hitove, a od Novih Fosila stvorio je senzaciju. Hitovi poput Da te ne volim, Reci mi tiho, tiho, Saša, Šuti moj dječače plavi, Sanja, Plava košulja, samo su neki od velikih hitova koji su Nove Fosile proslavili diljem cijele bivše države. Godišnje su imali oko 300 koncerata, mnogobrojne turneje po tadašnjem SSSR-u, SAD-u, Kanadi i zemljama Europe. 

Njihov prvi veliki hit objavili su 1976. gostujući na Splitskom festivalu s Diridondom, kojom su oduševili slušatelje diljem bivše Jugoslavije. Doduše, radilo se o pjesmi Zdenka Runjića, ali upravo im je Dujmić dao najveći broj pjesama.

Slijede brojne uspješnice, ali bend 1983. napušta nezaboravna Đurđica Barlović, koju zamjenjuje ništa manje omiljena Sanja Doležal, koja obilježava drugu etapu njihovih velikih uspjeha.

Napisao nezaboravan hit Moja domovina

Dujmić je bio plodan autor i izvan Fosila pa je sa Zrinkom Tutićem napisao nezaboravan hit Moja domovina, brojne najavne špice domaćih emisija, skladao je za kazalište i film, a njegove su pjesme poslužile i kao inspiracija za mjuzikl Za dobra stara vremena. Prije Fosila svirao je u Grupi Marina Škrgatića, Crno-bijelima, Klanu, bendu s kojim je pratio Josipu Lisac i Zlatnim akordima.

Rajka je glazba zanimala od malih nogu. Kad je imao samo godinu dana, imao je žulj na usnici od usne harmonike. Bio mu je to najdraži dar za prvi rođendan. Prvu je pjesmu Smij se napisao sa samo 13 godina. Prvi bend osnovao je u šestom osnovne, a u toj je postavi bio i Borislav Škegro.

"Lijepa sjećanja su tu..."

Inače, Dujmić je od 1990. godine bio u braku sa suprugom Snježanom. 

"Jako se teško naučiti da Rajko više nije dio mog života. Bili smo zajedno 33 godine, to nije bila navika, nego jedan život, pola moga, pola njegova", rekla je Snježana početkom godine u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

"Kažu da vrijeme liječi sve rane i da ti je lakše, ali meni nije. Lijepa sjećanja su tu, to je istina, ali ona ne olakšavaju bol. Čovjek bi rekao da je lakše, ali ne, ne... Sjećanja me drže da mi u tuzi bude lakše", dodala je. 

Pročitajte više