Eurosong 2010: Oni idu direktno u finale, ali jesu li ga zaslužili?

ZBOG velikog broja zemalja koje se natječu na Eurosongu, od 2008. godine postoje dva polufinala, a direktni plasman u finale imaju samo "Velika četvorka" - Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Španjolska te zemlja domaćin - ove godine Norveška. Ove godine na Eurosongu se natječe 39 zemalja, od čega se njih 34 bore za svoje pozicije u finalu. Od 17 polufinalista će se iz svake večeri u finale plasirati 10 zemalja koje su dobile najviše glasova putem televotinga te od strane žirija sastavljenog od pet zemalja koje već jesu u finalu. "Velika četvorka" svake godine ima zagarantiran ulazak u finale s obzirom da daju najveća sredstva za financiranje Eurosonga, ali je li to pravedno kad iskustvo govori da su pjesme koje šalju na natjecanje često među najgorima?

Velika Britanija: Josh - That Sounds Good To Me

Veliku Britaniju ove godine predstavlja 19-godišnji Josh Dubovie iz Essexa s pjesmom "That Sounds Good To Me" koja neodoljivo podsjeća na bar desetak sličnih pjesmuljaka koje ste dosad čuli po nekoliko tisuća puta. Josh, koji se pjevanjem i glumom bavi još od svoje devete godine, uvjeren je da ima majčin glas i očevo samopouzdanje. Velika Britanija dosad je čak pet puta pobjeđivala na Eurosongu, posljednji put 1997. godine sa pjesmom "Love Shine a Light", a drugo mjesto je osvojila čak 13 puta, ali ni jednom u posljednjih 10 godina. Ni ove godine joj se ne predviđa dobar plasman - prema kladionicama Josh se kreće negdje oko "zlatne sredine".

Njemačka: Lena - Satellite

I Njemačka ove godine na Eurosongu ima mlađahnu predstavnicu - 19-godišnju Lenu, koja je velikom brzinom osvojila Njemačku, a sada se sprema u pohod na europsko i svjetsko tržite. Nakon gotovo 30 godina, Njemačka je čini se na Eurosong konačno poslala pravu predstavnicu. Djevojka čiji se pjevački izričaj uspoređuje sa Rihanninim, naime, najbolje kotira na kladionicama, a ne silazi sa prve pozicije ni prema predviđanjima Googlea, napravljenima na osnovu brojnosti pretraga. Njemačka je dosad na Eurosongu pobijedila samo jednom, 1982. godine s pjesmom "Ein bißchen Frieden", a drugo mjesto je osvajala četiri puta, posljednji put 1987. godine.

Francuska: Jessy Matador - Alllez Olla Ole

Francuska će ove godine srca publike pokušati osvojiti ljetnom kombinacijom hip-hopa i jamajkanskog dance zvuka. Pjesmu "Alllez Olla Ole" izvodi Jessy Matador, pjevač afričkog porijekla, kojem su ljeti hitovi postali uža specijalnost. No, je li to pravi izbor za Eurosong? Ako je suditi prema kladionicama, nije, jer Francuska se nalazi na sredini liste, a ne među favoritima. Ali, jedno je sigurno - uz ovu pjesmu će se tijekom ljeta na vrućim partyjima na plaži tresti guze diljem Mediterana. Francuska je dosad na Eurosongu pobijedila pet puta, posljednji put 1977. godine sa pjesmom "L'oiseau et l'enfant", a četiri puta bila druga, posljednji put 1991. godine.

Španjolska: Daniel Diges - Algo Pequenito (Something Tiny)

Španjolsku ove godine u Oslu predstavlja mlađahni Daniel Diges sa romantičnom baladom "Algo Pequenito (Something Tiny)". Da se Daniel osim pjevanjem bavi i glumom vidljivo je kroz šaroliki cirkuski scenski nastup. Da je ovakav "cirkus" ipak malo previše čak i za paradu kiča i neukusa zvanu Eurosong, svjedoči činjenica da se na kladionicama Daniel Diges kreće oko sredine liste. Španjolska je dosad na Eurosongu pobijedila dva puta, posljednji put 1969. godine kad je prvo mjesto podijelila sa Velikom Britanijom, Nizozemskom i Francuskom. Drugi su Španjolci dosad bili četiri puta, posljednji put 1995. godine.

Norveška: Didrik Solli-Tangen - My Heart Is Yours

Prošlogodišnja pobjednica Eurosonga, Norveška, u svojoj eurovizijskoj povijesti ima upisane tri pobjede i jedno drugo mjesto. I njihov ovogodišnji predstavnik, ljepuškasti 22-godišnji Didrik Solli-Tangen, koji izvodi baladu "My Heart Is Yours", prilično dobro kotira na kladionicama, ali je teško vjerovati da će se Norveška uspjeti upisati na listu rijetkih zemalja kojima je pošlo za rukom pobijediti na Eurosongu dvije godine zaredom. Ono što Didrika izdvaja među brojnim lakonotnim izvođačima na Eurosongu operni je glas, kojeg je doveo do savršenstva uz pomoć najboljeg vokalnog trenera u Norveškoj, Andersa Vangena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.