Eurosong: U utorak prva polufinalna večer, nastupaju Hrvatska i Srbija

U UTORAK se u Dusseldorfu održava prva polufinalna večer Eurosonga. Na njoj će se predstaviti devetnaest zemalja, među kojima i Hrvatska. Sutra Dariju Kinzer očekuje nastup, s pjesmom "Celebrate" ili, u hrvatskoj verziji, "Lahore". Uoči prve polufinalne večeri, donosimo vam pregled natjecatelja koji sutra nastupaju.

Albanija

Albaniju predstavlja 37-godišnja Aurela Gaçe, s pjesmom "Feel The Passion". Aurela se pjevanjem bavi od četvrte godine života, a tijekom karijere nastupila je na brojnim festivalima. Diplomirala je glumu, a sa devetnaest godina nastupila je na jednom glazbenom festivalu u Tirani. Otad je njezina karijera krenula prema gore pa odrađuje koncerte te pjeva pop i folk glazbu. Prije devet godina preselila se u SAD, i tamo uživa popularnost među albanskom manjinom. 2005. došla je u rodni kraj i osvojila prvu nagradu na jednom festivalu, a isto se dogodilo i godinu kasnije.

Armenija

Armeniju predstavlja slatka Emmy, s pjesmom "Boom Boom". Emmy je jedna od najpopularnijih tamošnjih pjevačica, a odrasla je u obitelji u kojoj je glazba bila najvažnija. Već u mladim danima postigla je veliku slavu i postala idol brojnoj djeci. Studirala je glazbu te je već u dobi od deset godina osvajala nagrade na glazbenim natjecanjima, a rekorderka je u količini dobivenih priznanja. Izdala je tri albuma, a više njezinih pjesama jako su slušane. Pobjeda na Eurosongu njezin je sljedeći veliki cilj.

Azerbejdžan

Azerbejdžan predstavlja dvojac Ell/Nikki sa pjesmom "Running Scared". Nigar Jamal rođena je prije 31 godinu, a počela je pjevati s pet godina u jednoj dječjoj grupi. Ubrzo je krenula u glazbenu školu, gdje je studirala klavir. Sa šesnaest godina predstavila se na jednom natjecanju. Iako je relativno uspješna i poznata po tome, nije joj cilj isključivo postati poznata glazbenica pa je Nigar diplomirala ekonomiju. San o predstavljanju svoje države na Eurosongu slijedi je od 2000. godine, kada je ruski pjevač Alsou, koji je jako popularan u Azerbejdžanu, završio natjecanje na Eurosongu kao drugi. Ipak, uskoro je na privatnom planu počela doživljavati promjene pa se vjenčala i preselila u London te ubrzo dobila dvije kćeri. Na neko vrijeme se stoga odrekla sna o glazbi i posvetila se obitelji. Njezin partner u nastupu, Eldar Gasimov, od malih nogu sanja o glazbenoj karijeri. Njegovi djed i baka su umjetničke duše, a pretpostavlja se da su oni imali veliki utjecaj na njega. Diplomirao je međunarodne odnose, a sada je upisao i magisterij. Ima svega 22 godine. O nastupu na Eurosongu sanja oduvijek.

Hrvatska

Naša Daria Kinzer ima 23 godine, majka joj je Hrvatica, a otac Nijemac. Već kao jedanaestogodišnja djevojčica, Daria je krenula u glazbenu školu u Beču. Svoj glas vježba od malih nogu te u Beču studira pjevanje. Okušala se u više glazbenih žanrova, a na kraju izabrala pop glazbu. Glazbeni uzori su joj Mariah Carey, Celine Dion i Vanna. Pojavila se u brojnim predstavama i mjuziklima. Zaljubljena je u hrvatsku glazbu, pogotovo dalmatinsku, a voli vrijeme provoditi u Zagrebu i Zadru. Diplomirala je menadžment, a nakon što je pobijedila na Dori, otkrila je da bi se htjela doseliti u rudnu grudu.

Finska

Paradise Oskar ili Axel Ehnström, 20-godišnji je predstavnik Finske iz Helsinkija. Prošle godine upisao je jazz i pop na jednom konzervatoriju u Helsinkiju. Nalazi se sve više u pisanju pjesama.Tijekom vježbi na fakultetu, improvozirao je i smislio melodiju za pjesmu, te poslao snimku na natjecanje za predstavnicu Finske na Eurosongu. Ubrzo je dobio i više nego zadovoljavajući odgovor. S obzirom na to, dobio je još više obožavatelja, a prije natjecanja nije bio nervozan. Njegova pjesma "Da Da Dam" osvojila je skoro pedeset posto glasova publike.

Georgija

Georgiu na Eurosongu predstavlja grupa Eldrine s pjesmom "One More Day". Pjevačica Sophio Toroshelidze studira glazbu i jako je uspješna, iako ima samo dvadeset godina. Osim pjevanja, bavi se i skladanjem pa je tako skladala pjesmu koja je 2006. godine proglašena pjesmom godine. Tada je imala svega šesnaest godina.

Grčka

Grčku na Eurosongu predstavlja Loucas Yiorkas, a u izvedbi se pojavljuje i Stero Mike. Predstavit će se pjesmom "Watch My Dance". Loucas je rođen te je odrastan na Cipru, a od najmanjih nogu pjeva i bavi se glazbom. Obitelj ga je u tome podržala, pa se od najmanjih nogu glazbeno obrazuje. Svira gitaru, a pet godina je učio i o klasičnoj grčkoj glazbi. Iako svira, pjevanje mu je najveća strast oduvijek. Nakon što je maturirao, upisao je biologiju u Grčkoj, a u isto vrijeme se nastavio baviti glazbom. Od 2009. godine nastupio je uživo s najuglednijim grčkim glazbenicima.

Mađarska

Kati Wolf predstavit će Mađarsku s pjesmom "What About My Dreams?". Kao sedmogodišnja djevojčica, Kati je otpjevala uvodnu špicu za crtić "Vuk" i cijela zemlja ju je počela obožavati. Osim pjevanja, naučila je svirati klavir te plesati jazz dance. Predaje solfegio, a bavi se različitim glazbenim žanrovima. Njezin veliki trenutak dogodio se kada je završila u finalu mađarske verzije "X-Factora". Ponosna je majka dvoje djece, a veliki joj je san napraviti duet s Micahelom Bubleom. Početkom godine, Kati je počela raditi na svom prvom albumu, s kojeg je prvi singl odmah postao hit.

Island

Island predstavljaju "Sjonni's Frieds", koji će izvesti pjesmu "Coming Home". Kada je njihov prijatelj Sjonni Brink neočekivano preminuo ove godine, njegova supruga i prijatelji morali su odlučiti što napraviti s ovom pjesmom. Shvatili su da bi on želio da se pjesma izvede, pa su odlučili u njegovu uspomenu izvesti ovu pjesmu. Šest njegovih bliskih prijatelja surađivali su na realizaciji pjesme, a nisu bili svjesni da si zapravo kupuju ulaznicu za Dusseldorf. Ovo je njihov specifičan način da se oproste od prijatelja. Navodno je svaki od šest članova benda veliki individualac.

Litva

Litvu na Eurosongu predstavlja Evelina Sašenko, s pjesmom "C'est Ma Vie". Kada je izabrana za predstavnicu na Eurosongu, milijun misli prolazilo joj je kroz glavu, prvenstveno zato što je dotad bila poznata uglavnom ljubiteljima jazza i klasične glazbe. Evelina se bavi solo pjevanje od svoje šeste godine, a pobijedila je na brojnim festivalima. Poznata je postala prije dvije godine, kada se pojavila u jednom talent showu u Litvi. Od malih nogu zna da želi biti na Eurosongu. Studentica je jazz pjevanja, a ima sjajne vokalne mogućnosti.

Malta

28-godišnji Glen Vella predstavnik je Malte, a pjevat će pjesmu "One life". Glen je poznat u svojoj državi kao sjajan pjevač, a prošle godine bio je nominiran za najbolje muškog izvođača na tamošnjim dodjelama glazbenih nagrada. Pjeva za nekoliko televizijskih emisija na Malti te je snimio podosta jinglova za reklame i uvodnih špica za televizijske serije i radijske emisije. Oduševljen je mjuziklima pa se pojavio u više njih. Započeo je karijeru sa samo trinaest godina, a studirao je pjevanje i sviranje klavira. Pjevanje mu predstavlja jako puno u životu.

Norveška

Stella Mwangi pjevat će "Haba Haba", a time će predstaviti Norvešku. Postala je poznata kada je pobijedila na natjecanju za predstavljanje Norveške na Eurosongu. Svirala je i prije, no tek nakon pobijede postala je poznata u cijeloj državi. Naravno, trijumf ju je iznenadio. Posebno je zainteresirana za hip hop, a tijekom karijere upoznala je i surađivala s brojnim poznatim hip hoperima. Njezine pjesme pojavile su se u nekoliko američkih filmova i serija. Ova pjesma za nju ima osobnu priču, a predstavlja činjenicu da na dobre stvari u životu treba čekati.

Poljska

Magdalena Tul predstavnica je Poljske. Pjevat će pjesmu "Jestem". Svoju ljubav prema glazbi otkrila je sa samo dvanaest godina, a tada je počela pjevati u dječjem bendu. Kao tinejdžerica počela je svoju suradnju s brojnim bendovima i poznata je na poljskoj glazbenoj sceni. Već deset godina živi u Varšavi i bavi se pjevanjem i glumom. Nastupila je u brojnim mjuziklima i na mnogim festivalima. Dosad je snimila jedan solo album.

Portugal

Portugal ove godine predstavlja grupa "Homens Da Luta", a predstavit će se pjesmom "Luta E Alegria". Dečki predstavljaju mješavinu tradicionalnog i suvremenog glazbenog stila. Već neko vrijeme putuju gradovima i selima Porugala te šire svoju glazbu i smisao za humor. Ruski glazbenik Alexej Vorobjov predstavit će se pjesmom "Get You".

Rusija

Šarmantni 23-godišnji glumac i pjevač, velika je zvijezda u usponu u rodnoj Rusiji. Njegov talent, ali i velika radna etika donijeli su mu ugovor s producentom RedOneom, koji radi s Lady Gagom, Usherom i JLo. Alex će putem Eurosonga biti predstavljen europskoj publici. Rođen je u brojnoj obitelji, a od malih nogu pobjeđuje na natjecanjima diljem Rusije. Iako su bili siromašni, njegovi roditelji vjerovali su u talent svog sina te su mu omogućili školovanje. Diplomirao je pjevanje i postao velika zvijezda sa samo sedamanest godina. Dosad je jedina mlada ruska zvijezda koja uspješno kombinira pjevanje i glumu. Već je glumio u četrnaest filmova te napisao pjesme za jedanaest ruskih filmova. Bavi se i humanitarnim radom, a sam je napisao i producirao svoj album.

San Marino

San Marino predstavlja lijepa Senit, koja će pjevati "Stand By". Bavi se svime, od mjuzikla da disco glazbe. Glazbom se počela baviti krajem devedesetih kada je nastupila u jednom mjuziklu u Švicarskoj. Njezin prvi album prodan je u tisućama primjeraka. Njezin glas opisuju snažnim i senzualnim u isto vrijeme, a koliko je talentirana govori i činjenica da ju je Zucchero pitao bi li otvorila njegovu turneju 2007. Treći album snimila je u Los Angelesu, gdje je surađivala s najboljima. Svirala je i u humanitarne svrhe, a prije dvije godine postala je i voditeljica.

Srbija

Srbiju predstavlja Nina, s pjesmom "Čaroban". Svoj glazbeni talent otkrila je jako rano, a završila je u glazbenoj školi klavir i solo pjevanje. Kasnije je u isto vrijeme pohađala srednju glazbenu i normalnu školu. Bila je najbolja u svojoj generaciji i danas je uspješna studentica farmacije. Više puta pobijedila je na glazbenim natjecanjima u zemlji te inozemstvu. Njezin glas je specifičan, a ona je puna šarma i energije. Obožava je struka, ali i publika. Kao svoje glazbene favorite ističe grupu Muse te pjevačicu Duffy.

Švicarska

Anna Rossinelli predstavlja Švicarsku s pjesmom "In Love For A While". 23-godišnja pjevačica pojavila se niotkud i osvojila publiku. Jako je skromna te smatra da nije nikakva zvijezda već jednostavno cura koja voli glazbu.

Turska

Yüksek Sadakat predstavlja Tursku s pjesmom "Live It Put". Grupa je osnovana 1997. godine, a imaju jako puno obožavatelja diljem zemlje. Njihov rokerski zvuk osvaja, a redovito izbacuju hitove na tržište. Da su popularni i izvan Turske, govori činjenica da su 2009. godine održali sedam koncerata diljem Europe za svoje obožavatelje.

Kladionice

Prema kladionicama najveće šanse za uspjeh sutra ima Azerbejdžan, a slijedi mu Mađarska. Rusija je treća, a Finska četvrta. Peto mjesto zauzima Turska, a slijedi joj Norveška. Grčka je sedma, a Srbija osma. Iza Srbije poredale su se Armenija, Poljska, Georgia, Albanija i Malta. Hrvatska je zauzela šesnaesto mjesto. Poslije Darije, smjestili su se tek predstavnici Portugala, Litve i San Marina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.