Eurovizijski skandal: Sumnja se u izbor slovenske pjesme, šef natjecanja dao ostavku

U SLOVENIJI se ovih dana odvija neviđeni eurovizijski skandal. 

Glavni urednik tamošnjeg natjecanja Vanja Vardjan, koji je ujedno i urednik zabavnog programa državne televizije, dao je ostavku jer je počela istraga oko pravilnosti natjecanja i odabira slovenske pjesme za Eurosong. Direktorica Ksenija Horvat njegovu je ostavku prihvatila.

Iako su Slovenci najavljivali natjecanje poput Dore, nije ga bilo nego je umjesto toga stručni žiri odabrao Saru Briški Cirman - Raiven da predstavlja Sloveniju na Eurosongu. No tu se dogodilo nešto sumnjivo. Ovogodišnji izbor je, naime, pod povećalom Komisije za sprječavanje korupcije (KPK). Razlog su optužbe o navodnim nepravilnostima pri provedbi javnog natječaja.

Ovo bi mogao biti ozbiljan skandal

KPK se bavi slučajem, potvrdili su za N1, ali detalje, što bi moglo biti sporno, nisu otkrili.

"Ne možemo unaprijed zauzeti stajalište o slučaju, jer ćemo detaljno pregledati prijavu s obzirom na sve sumnje kršenja", objasnili su za N1 i dodali da će provjeriti sve sumnje kršenja zakona o integritetu i sprječavanju korupcije.

Kako pišu slovenski mediji, ovo bi mogao postati ozbiljan skandal.

Navodno se izbor pjesme za Eurosong nije odvijao kako je bilo najavljeno. Međunarodni žiri, koji je najavljen kao tijelo koje će odabrati pjesmu, u izbor se uključio tek na kraju, a slovenska javnost nikad nije vidjela ni čula ostale pjesme koje su se prijavile na natjecanje iako je objavljeno koliko su bodova dobile od članova žirija. 

Pročitajte više