Everybody has a story: Priče različitih žena ispričane kroz 36 fotografija tijela

Foto: Press

EVERYBODY HAS A STORY je izložba serije od 36 fotografija, koje prikazuju žene različitih životnih priča i puteva. Serija fotografija nastala je tijekom dvanaestomjesečnoga perioda u 2021. i 2022. godini. Fotografije prikazuju žensko tijelo u čitavoj njegovoj slavi te otvaraju prostor za raspravu o pričama koje naša tijela nose.

Ova izložba ostvarenje je Tashinoga dugogodišnjeg sna, a ostvarila ju je njena ljubav prema pričanju priča, ženskoj zajednici i ženskoj snazi. Tash je odrasla u maorskoj zajednici na Novome Zelandu gdje su važnost zajednice, prepričavanje priča i pjevanje pjesama te tradicionalni rituali duboko utkani u svakoga pojedinca.

Iako nesvjesno, Tashini korijeni su sigurno utjecali na stvaranje ovoga multidimenzionalnoga projekta kojemu je cilj bio podizanje i osnaživanje žena koje su u njemu sudjelovale te se mnogo toga dogodilo u putu ka tome cilju u pozadini fotografija koje sada imate pred sobom.

Veza između Tash i Antee rodila se na slikanju u kojemu je Tash bila model. Inspirirana Anteinom prirodnom gracioznošću i vještinom da se pred njenim objektivom svaki model osjeća opušteno te samim osnaživanjem koje je Tash osjetila nakon fotografiranja, Tash je u srcu osjetila potrebu da jednoga dana ovaj koncept proširi na projekt koji bi taj osjećaj omogućio drugim ženama.

Upravo to se i dogodilo pet godina poslije, kada su se Tash i Antea opet povezale i započele ovaj projekt koji je izrastao u nešto novo i posebno. Anteina nježnost i briga o ljudskim osjećajima i intimi učinile su je savršenom fotografkinjom za ostvarenje ovoga projekta.

Deset žena iz šest država

Zajedno s Tash i Anteom, deset žena iz šest država s prebivalištem u Splitu, u dobi od 20 do 60 godina, pridružilo se projektu. Tijekom 12 mjeseci, kroz sva četiri godišnja doba, sudionice projekta su se okupljale i dijelile s drugima vlastite priče te su stajale pred Antein objektiv.

Omogućile su jedne drugima da pričaju i da ih se čuje, kao što su i same mogle čuti tuđe priče. Smijale su se zajedno i plakale su zajedno. Na taj način je projekt zamišljen oko dijeljenja priča žena postao savršena platforma za sestrinstvo i prijateljstvo.

Svaka žena je stala pred Antein objektiv. Neke su žene samostalno fotografirane, dok su neke bile u grupi, ali svaka je žena u svakome fotografiranju imala podršku svojih "sestara". Nesputane i podržane, sigurno su pokazale svoju prirodu i duh, što je Antea zabilježila svojim okom i objektivom. Fotografiranja su se odvijala u svim godišnjim dobima prirode te su svakako i zabilježila različita doba života žene.

Fotografije prikazuju žene i njihova tijela onakvima kakva ona jesu – savršena, jedinstvena i predivna. Priče koje su napisale žene prikazane na fotografijama otvaraju nam njihovu intimu i podsjećaju nas da nisu svi ožiljci vidljivi. Tashine riječi nas pozivaju da zastanemo i razmislimo.

Ova izložba vodi nas dalje od kože i vanjštine tijela te nas uči da ne sudimo druge prema izgledu, već da drugima pristupimo sa znatiželjom i traganjem, kako bismo na taj način bolje upoznali druge i sami sebe. Poziva nas na suosjećanje i razumijevanje – nešto što svijetu očajnički treba.

Izložba odaje počast svim ženama diljem svijeta te nas poziva da vidimo ljepotu u drugima i sebi. Također prikazuje iscjeliteljsku snagu prepričavanja priča i sestrinstva i otkriva nešto što često zaboravljamo – da svako tijelo ima svoju priču.

O autorima

Antea Mrčela-Ljubić je splitska fotografkinja s desetogodišnjim iskustvom u svijetu profesionalne fotografije. Kao diplomiranoj sociologinji, Antein glavni fokus su ljudske emocije i suptilni trenutci između dvoje ili više ljudi. Ova strast i briga o suptilnim nijansama ljudske naravi prirodno su pronašle svoj dom u fotografiranju vjenčanja. Njena znatiželja prema ljudima i njihovim različitostima odvela je Anteu u novo područje fotografije – intimne portrete koji pomažu ženama u osvještavanju njihove vrijednosti i ljepote. Zbog standardiziranih okvira ljepote, mnoge žene sumnjaju u svoju autentičnost, vrijednost i ljepotu te je Antein glavni motiv da žene prikaže upravo onakvima kakve one jesu, jedinstvene i prelijepe. Antea potiče kretanje i stvara prostor u kojemu se žene mogu sigurno izraziti ili jednostavno biti svoje. Anteina fotografija na ovaj način jedinstveno dokumentira osobnu dubinu i intimu.

Tash Peričić je Novozelanđanka koja se nakon putovanja svijetom doselila u Split zbog ljubavi. Kao spisateljica, Tash je duže vrijeme dijelila osobne i ranjive priče te je u čitavome procesu spoznala iscjeljujuću snagu pričanja priča i povezivanja s ljudima, a posljednjih je godina spoznala i veliku važnost zajednice. Stvorila je Facebook grupu Empowered Women, Empower Women, koja je zamišljena kao prostor gdje se žene mogu povezati s istomišljenicama te ohrabrivati i poticati jedne druge. Tash inspiriraju ljudska priroda, psihologija, domorodačka mudrost te duhovna učenja. Uz pisanje, Tash radi u jahtaškoj industriji kao freelance menadžerica, savjetnica i učiteljica. U svemu što radi, Tash želi druge povezati, podići i inspirirati.