Evo kako možete blurati svoju kuću na Google Street Viewu i zašto to trebate učiniti

Screenshot: Google Street View

GOOGLE STREET VIEW pojavio se kao mali prozor u dijelove svijeta koje možda uživo nikad nećemo vidjeti, no pogledima je izložio naše domove milijunima stranaca diljem svijeta.

Nasreću, taj se problem može riješiti. Konkretno, možete tražiti od Googlea da trajno zamagli vašu kuću na Street Viewu, a cijeli proces je zapravo veoma jednostavan.

Street View pokrenut je 2007. godine kao sustav koji omogućuje razgledavanje gradova i ulica diljem svijeta. Već od starta činilo se to kao kontroverzna ideja, a ponekad bizarne fotografije izazivale su rasprave.

Godinu kasnije predgrađe Minnesote North Oaks donijelo je odluku da ne žele biti prikazani na Googleovom servisu, a nakon prijetnji tužbama, Google je maknuo snimke tog mjesta.

Organizacija Privacy International 2009. godine podnijela je žalbu uredu povjerenika za informacije Ujedinjenog Kraljevstva navodeći da Google nije zaštitio identitete ljudi koji su snimljeni, a BBC je pisao da to može imati ozbiljne posljedice.

"Među njima je žena koja je pobjegla od partnera koji ju je zlostavljao, a on ju je prepoznao na Google Street Viewu ispred njene nove zgrade. Tu su i dvojica kolega koji su ulovljeni u kompromitirajućem položaju te su trpjeli ruganje na radnom mjestu", navodi se u BBC-jevom članku.

Google je pak priznao da su njihova vozila, koja kruže ulicama diljem svijeta, potajno prikupljala podatke s nešifriranih WiFi mreža na koje su putem nailazila.

U svakom slučaju, ako ne želite da potpuni stranci zure u vaš dom, možete zatražiti od kompanije da ga zamagli na Street Viewu.

Evo kako:

1. Idite na Google Maps i upišite adresu svog doma.

2. Uđite u Street View mode tako što ćete povući čovječuljka s donje desne strane karte na svoju adresu.

3. Namjestite pogled tako da se vidi vaša kuća, kliknite na "Report a problem" u donjem desnom kutu ekrana.

4. Namjestite crveno polje na svoj dom, izaberite "My home" i "Request blurring".

5. Napišite razlog zbog kojeg želite da se vaša kuća blura (primjerice, zabrinuti ste za svoju sigurnost).

6. Unesite svoju e-mail adresu i kliknite "Send".

Pritom budite sigurni u svoju odluku jer jednom kad Google blura kuću ili zgradu, ona ostaje zauvijek blurana.

Nakon ovog postupka trebali biste dobiti e-mail od Googlea u kojem stoji da "pregledavaju sliku koju ste prijavili i da će vam poslati e-mail kad vaš zahtjev bude riješen". Možda će tražiti detaljnije pojašnjenje što želite blurati pa ćete morati ponoviti postupak. Ne postoji konkretan rok u kojem će Google riješiti vaš zahtjev.

Isti postupak možete ponoviti i na Bing Mapsima, piše Mashable.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.