Evo što bi se moglo dogoditi s pametnim telefonima za 10 godina

Foto: Press

NE PROĐE dan a da se na tržištu ne pojavi neki novu uređaj koji donosi nešto "revolucionarno". Nije bitno radi li se o boljoj kameri, snažnijoj bateriji, boljem zaslonu ili materijalima koji se koriste, proizvođači pametnih telefona neprestano nas bombardiraju nečim novim.

Sve to pred nas stavlja pitanje kako će pametni telefoni izgledati za 10 godina.

To je teško predvidjeti jer mnogo se toga može promijeniti i telefoni u ovom klasičnom smislu možda više neće biti ni napeti, a zamijenit će ih puno napredniji pametni satovi ili nešto još novije, također pametno.

No Tech Radar pokušao je dati svoja predviđanja jer ovo je tržište koje će se nesumnjivo razvijati.

Savitljivi telefoni

Iako su se pojavili tek prošle godine, počeci su im bili daleko od idealnog. Samsung Galaxy Fold i Motorola Razr više su primjer propuštenih prilika nego nešto što je prosječnog korisnika navelo da razmisli o kupnji ovih uređaja. Naravno, radi se o hvalevrijednim potezima, ali nisu se baš nametnuli kao "sljedeća velika stvar", već više kao "preskupa stvar koja nudi premalo za previše novca".

Hoće li u 2030. biti hit, ovisi o potezima kompanija. Zasad su zanimljivi, očito skloni kvarovima i kriminalno preskupi. Ono što bi se trebalo dogoditi jest smanjenje cijena (što je neizbježno), ali i "ono nešto" što ih čini drugačijima od normalnih telefona.

Savitljivost nije dovoljna.

5G i 6G

Realno, s 4G imamo i više brzine nego što nam je potrebno, a ono što 5G nudi u ovoj fazi nije toliko impresivno da bi vas istog trena navelo na nabavu 5G uređaja, pogotovo ako spadate u skupinu teoretičara zavjera koji u ovoj tehnologiji vide djelo Sotone.

No pretpostavit ćemo da se obraćamo normalnim ljudima i da je 5G nešto što će u narednim godinama postati primamljivija opcija u odnosu na 4G. U sljedećim godinama broj 4G uređaja će se smanjivati i zamijenit će ih 5G uređaji koji će postati norma tako da ćemo se na to prebaciti po inerciji.

Ono što možemo očekivati krajem desetljeća je 6G (mnogi već pričaju o tome i traže da se što prije počne raditi na tome), a sve ovisi o tome kako će ljudi reagirati na 5G jer mnogi i dalje, govorimo o pametnim telefonima, ne vide preveliku korist niti imaju potrebu za vezom koja je brža od one koju nudi 4G (kad je stabilan).

Budućnost prednjih kamera

Ako je nešto jasno u ovom trenutku, onda je to da zarezi u kojima je smještena prednja kamera (ili kamere), bili oni manji kao na Galaxyju ili veliki kao na iPhoneu - moraju nestati.

Pop-up kamere svakako su jedna od diskretnijih rješenja, ali cilja se na to da budu smještene ispod zaslona i neki su proizvođači to već i postigli. Dakle, imat ćemo slobodne zaslone i nevidljive kamere.

Počet će skromno, ali do 2030. očekujemo da će prednje kamere postati daleko bolje, bit će ih više i obavljat će sve ono što je u ovoj fazi smješteno u prevelike izreze koji oduzimaju previše prostora na zaslonu. Na kraju krajeva, selfieji su prednju kameru pretvorili u najkorišteniju kameru na telefonu.

Zbogom portovi

Većina telefona već se riješila ulaza za klasične slušalice i premda neki još uvijek pružaju otpor, do 2030. očekujemo da to neće biti tema razgovora. Ono što će postati standard bit će uređaji bez ulaza.

Slušalice će biti bežične i gotovo nitko neće kupovati klasične slušalice sa žicom (govorimo o slušalicama za pametne telefone), a neće vam trebati ni ulaz za punjač.

Oppo je predstavio prototip telefona bez ulaza jer punjenje će se prebaciti na bežičnu varijantu koja je već u ovoj fazi dovoljno brza da bismo bez problema mogli odbaciti sve kablove za punjenje, a fizičko spajanje s računalom ionako više nije bitno većini korisnika.

Ukratko, budućnost će imati puno manje žica.

Više stražnjih kamera

Trenutni trend su uređaji koji iza imaju "košnice" kamera koje možda daju odlične fotke, ali budimo iskreni, ne izgledaju lijepo.

Isto tako, koliko kamera mislite da bi se moglo smjestiti na jedan uređaj. Postoji određeni broj leća i došli smo do faze kada trpanje dodatnih kamera jednostavno nema smisla.

Budućnost ne donosi više kamera, nego više piksela. Već sad imamo hrpu telefona s kamerom od 108MP (i nisu skupi) što je donedavno bilo nezamislivo, a 2030. će to podići na trenutno nezamislivu razinu.

No i tu postoji granica. Znanstvenici procjenjuju da ljudsko oko vidi otprilike 576MP u slučaju da imate savršen vid i sliku pred nosom pa ako već imate besprijekoran vid, to je i više nego dovoljno na udaljenosti s koje najčešće gledate u zaslon.

Drugim riječima, ne očekujte više kamera, već više piksela. Čak i kad to prestane imati smisla. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.