Evo što s Nove TV kažu na primjedbe gledatelja zbog blackfacea u TLZP-u

Foto: Press

NAKON što se dio gledatelja na društvenim mrežama pobunio zbog korištenja blackfacea u imitacijama u showu Tvoje lice zvuči poznato, komentar smo zatražili od Nove TV.

"Koncept showa Tvoje lice zvuči poznato baziran je na transformaciji natjecatelja u poznate osobe svjetske i domaće glazbene scene koje su u odabiru tretirane jednako - neovisno o spolu, dobi, boji kože i nacionalnosti. Kandidati najgledanijeg zabavnog showa, Tvoje lice zvuči poznato, imaju za cilj što vjernije se transformirati u izvođača kojeg imitiraju - prema izgledu, vokalu, pokretima i mimici", kažu za Index s Nove TV.

Gledatelje razljutilo korištenje blackfacea u imitacijama

Podsjećamo, show TLZP sinoć je nakon pauze zbog pandemije ponovno krenuo s emitiranjem, a dio gledatelja na društvenim mrežama upozorio je na korištenje blackfacea tijekom imitacija, praksu koja se smatra rasističkom.

Blackface je termin za maskiranje bijelaca u osobe tamne ili crne boje kože. U 19. stoljeću blackface je bio vrlo popularan kao oblik burleske ili vodvilja u SAD-u. Bijeli glumci bi se maskirali i glumili crnce ili, bolje rečeno, karikature crnaca, nasmijavajući tako publiku i šireći u isto vrijeme rasne stereotipe.

"Stvarno bi bilo super da, budući na to kakva je situacija u Americi, bojanje lica pjevača da izgledaju kao crnci se prestane raditi jer je rasistički i tko god da je to odobrio mora se malo bolje informirati. Moglo bi ovo sve i bez blackfacea", samo je jedan od komentara na sinoćnji show. "Kad će Hrvati više shvatiti da je to krivo i direktno rasistički? Ovo je sramota za nacionalnu televiziju. U normalnom društvu ovo ne bi prošlo nezapaženo", pokušavali su upozoriti gledatelji.

Blackface se pojavio i u pobjedničkom nastupu pjevačice Lu Jakelić koja je imitirala američku kolegicu Ciaru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.