Fani Stipković: Zlostavljače žena bih postavila na stup srama

ŽENE su danas lijepe, njegovane, samostalne, emancipirane, utjecajne, ali i dalje neke trpe zlostavljanje, bilo ono fizičko ili psihičko. Koliko god se radilo na podizanju svijesti o tom problemu i ukazivanju na činjenicu da uvijek postoji izlaz, veliki broj žena zbog straha i dalje šuti. Teško da postoji način koji bi u potpunosti mogao iskorijeniti nasilje bilo koje vrste, ali protiv tog zla se treba boriti svim silama.

U Hrvatskoj se 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Obilježavanje je započelo prije četiri godine u spomen na trostruki zločin koji se na današnji dan 1999. dogodio na zagrebačkom Općinskom sudu kada je, tijekom brakorazvodne parnice, Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i suprugu Gordanu Oraškić. Za taj je zločin osuđen na najstrožu kaznu od 40 godina zatvora.

Modrice prolaze, ali duševne rane ostaju

"Drago mi je što postoji ovakav dan jer je nasilje nad ženama i danas tabu tema. Ja, hvala Bogu, nemam takvih iskustava, ali neke moje prijateljice su ih imale. Svaka žena sigurno ima prijateljicu ili poznanicu koja je bila žrtva fizičkog ili psihičkog zlostavljanja, a ponekad je ovo psihičko čak i gore. Modrice prolaze, ali duševne rane ostaju. Mene moj muškarac drži kao kap vode na dlanu, a tako bi svakoj ženi trebalo biti. Mi trebamo biti njihove kraljice i princeze", rekla je Tina Katanić.

"Bilo je situacija gdje sam psihički bila povrijeđena od strane muškaraca, ali naučila sam takve situacije rješavati. Jako puno putujem po svijetu i nisam uvijek zaštićena kao kod kuće. No, da se nađem u takvoj situaciji reagirala bih i procesuirala zlostavljača. Iskoristila bih to što sam javna osoba i javno bih o svemu progovorila. Kod mene je mama glasnija od tate i odgajali su me da budem samostalna. Upravo je nedostatak samostalnosti često razlog šutnje, a žene vide da ni pravni sustav ne funkcionira pa se i zbog toga teško odlučuju napustiti zlostavljača", ispričala je Fani Stipković koja je trenutno na novinarskom zadatku u Londonu.

Takav je samo kad je pijan, ja sam kriva, volim ga...

Mlada voditeljica i pjevačica Ida Prester se sjetila "žene koja je pala niz stepenice" Magali Boers Čučić, supruge bivšeg hrvatskog veleposlanika u Belgiji i predsjednika Europskog doma Ljubomira Čučića. "Volontirala sam u Europskom domu u vrijeme kad su tamo šefovi bili zloglasni Ljubomir Čučić i njegova žena Magali. Nismo imali pojma što se događa. Nikad nismo ništa čuli ni vidjeli, dok nije izašlo u javnost", kaže Ida. "Njoj je bilo dijelom lakše, jer joj je muž javna osoba, diplomat pa se digla halabuka. Čim je mogla, pobjegla je s djecom u rodnu Francusku. Anonimnim ženama je puno veća frka, nemaju adekvatnu zaštitu, a nemaju ni gdje pobjeći. Veliki broj žena šuti iz nade da će se stvari promijeniti, da još za brak (ljubav) ima šanse. Smišljaju sto izgovora: 'Pa takav je samo kad je pijan; i ja sam kriva; volim ga', i tako u nedogled. Također, trpe sve samo da djeca ne nadrapaju. Potom iz straha - svake godine se dogodi nekoliko ubojstava. Zlostavljane žene često nemaju gdje - brak (veza) je i ekonomska kategorija, nemaju stan i sredstva za život", dodala je Prester. Za kraj je svim zlostavljanim ženama poručila: "Nema izgovora, nema pregovora, nema vremena. Ti si sama svoj svemir. Go, sister!".

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama premijerka Jadranka Kosor je položila vijenac i zapalila svijeće ispred spomen ploče na Općinskom sudu te se upisala u knjigu žalosti. Naglasila je kako Hrvatska ima Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji, a u temeljni zakon o borbi protiv  obiteljskog nasilja uvedeno je i ekonomsko nasilje. Neva Toelle iz Autonomne ženske kuće Zagreb se s premijerkom ne slaže i tvrdi kako država ni deset godina nakon masakra u sudnici ne štiti živote žena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.